Procesul a sapte soldati polonezi acuzati ca au ucis civili afgani in timpul unei actiuni militare in august 2007, a inceput marti la tribunalul militar de la Varsovia, relateaza AFP.

"Este primul proces din istoria armatei poloneze pentru incalcarea Conventiei a IV-a de la Haga din 1907 si Conventia a IV-a de la Geneva din 1949, referitoare la legile si cutumele razboiului pe teren si protectia civililor in timp de razboi", a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al tribunalului, Rafal Korkus.

La 16 august 2007, soldatii polonezi din Forta Internationala de Asistenta pentru Securitate (ISAF) a NATO au deschis focul cu mortiere si arme automate asupra satului afgan Nangar Khel din regiunea muntoasa Wazi-Khwa (sud-est), provocand moartea a opt persoane, printre care femei si copii.

Soldatii pledeaza nevinovat. Ei afirma ca au ripostat unor atacuri ale talibanilor si dau vina pe echipamentele "defecte". Potrivit Parchetului militar insa, atacul asupra satului afgan a avut loc la cateva ore dupa tirurile de care a fost vizata patrula. "Soldatii risca pedeapsa cu inchisoarea pe viata", a precizat purtatorul de cuvant al tribunalului.

Contingentul polonez din Afghanistan numara in prezent 1.600 de membri.

Pierderile in randul civililor constituie una dintre dimensiunile cele mai contestate ale prezentie militare straine in Afganistan (70.000 soldati). Victimele civile declanseaza adesea furia opiniei publice si guvernului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.