Rusia ii va acorda presedintelui kirghiz Kurmanbek Bakiev un ajutor financiar important, daca va accepta sa inchida o baza americana strategica din Asia Centrala, relateaza cotidianul rus Kommersant

Rusii vor oferi o subventie de 150 de milioane de dolari (117 milioane de euro), un imprumut de 300 de milioane de dolari (234 de milioane de euro) si o investitie importanta in schimbul inchiderii acestei baze americane din Kirgizstan, tara care se confrunta cu o criza de lichiditati, citeaza NewsIn.

Rusia "a impus o conditie stricta", adauga Kommersant, citand o sursa apropiata negocierilor: ajutorul financiar al Moscovei trebuie urmat de anuntul oficial al Kirgizstanului privind inchiderea acestor infrastructuri militare.

Statele Unite dispun in Kirigzstan de baza de la Manas, aflata in apropierea aeroportului Biskek si care serveste drept sustinere pentru fortele implicate in Afganistan din 2001. Aceste instalatii sunt foarte importante pentru Washington, dupa ce baza americana din Uzbekistan, o alta fosta republica sovietica din Asia Centrala, a fost inchisa in noiembrie 2005.

Kirgizstanul a amenintat in ultimii ani in repetate randuri ca va inchide baza de la Manas, unde lucreaza circa 1.200 de oameni, in special americani, dar si francezi si spanioli.

Luni, un inalt responsabil NATO, Robert Simmons, a declarat in cursul unei vizite la Biskek ca Alianta Nord-Atlantica este ingrijorata de eventuala sa inchidere.

Un inalt oficial din armata americana a afirmat la sfarsitul lunii ianuarie ca Statele Unite vor sa isi suplimenteze ajutorul financiar acordat Kirgizstanului.

Kirgizstanul gazduieste din 2003 si o baza militara rusa, situata la doar cateva zeci de kilometri de Manas.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.