Ironiile si amintirile au marcat luni investirea publica a noului secretar de stat Hillary Clinton, de catre vicepresedintele Joe Biden, relateaza Reuters.

"N-am crezut niciodata, doamna secretar, ca va voi investi secretar de stat", a spus Biden, el insusi considerat favorit pentru aceasta functie, pana cand Barack Obama l-a ales pentru vicepresedintie. "N-am crezut niciodata nici ca eu voi fi investit vicepresedinte", a mai spus el, provocand rasetele publicului. La ceremonia publica de investire a lui Clinton, desfasurata la Departamentul de Stat, au asistat sute de prieteni si colegi ai acesteia, precum si patru fosti secretari de stat, potrivit NewsIn.

Clinton a recunoscut si ea rasturnarile de situatie care au condus-o la actuala sa functie. "Pentru mine, a fost o calatorie fantastica", a spus fosta prima doamna, fosta favorita la investitura democrata in cursa pentru Casa Alba, inainte de a fi invinsa de Obama. Ironia este ca si Biden a candidat pentru investitura democrata, dar s-a retras devreme din cursa, in fata succesului lui Clinton si Obama.

"Asa cum a spus Joe in gluma, niciunul dintre noi nu ar fi crezut ca vom sta aici impreuna facand ceea ce facem acum. Viata are un mod ciudat de a evolua, iar politica este si mai ciudata", a spus ea.
Clinton a pus mana pe Biblia tinuta de sotul ei, fostul presedinte Bill Clinton, si a repetat juramantul dupa Biden. Ea depusese deja juramantul in 21 ianuarie, dupa confirmarea in Senat, intr-o ceremonie fara public.

Noul secretar de stat si-a exprimat respectul pentru cei patru predecesori ai sai care au asistat la ceremonie - Henry Kissinger, James Baker, Madeleine Albright si Lawrence Eagleburger - si le-a adresat un mesaj unora dintre fostii ei colegi din Congres care se aflau acolo. Ea i-a citat pe senatorul John Kerry, presedintele Comisiei de afaceri externe din Senat. "Abia astept sa lucrez cu voi toti - in special cu cei din Comisia de buget", a spus ea, referindu-se la comisia care supervizeaza alocarea de fonduri Departamentului de Stat si altor agentii guvernamentale.

Clinton nu l-a uitat nici pe sotul ei, provocand rasete cand i-a multumit pentru "experientele de tot felul" pe care le-a trait datorita lui, ceea ce, potrivit AFP, a fost o aluzie la afacerea Lewinski.

"Ii sunt recunoscatoare pentru o viata intreaga de experiente... de toate felurile", a glumit ea, facand o pauza in mijlocul frazei si provocand rasetele diplomatilor si politicienilor de fata, dar si pe ale fiicei sale Chelsea si chiar ale sotului ei.

Redevenind serioasa, noua sefa a diplomatiei americane i-a multumit sotului ei pentru o viata "extraordinar de bogata", pentru care s-a declarat "absolut recunoscatoare".

Presedintia lui Bill Clinton, din 1993 pana in 2001, a fost marcata de legatura acestuia cu stagiara Monica Lewinsky, care a antrenat o procedura de destituire impotriva sa, esuata insa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.