O parte din Europa de Vest, in special Londra si Parisul, s-au confruntat astazi cu ninsori neobisnuit de abundente, care au provocat perturbari puternice ale traficului aerian, feroviar si rutier, relateaza AFP

Londra era paralizata de un strat de zapada de zece centimetri. Pietonii alunecau pe trotuare, uimiti de cele mai abundende ninsori din ultimii de 18 ani, potrivit presei britanice. Unii curajosi au circulat pe biciclete, pentru a compensa lipsa mijloacelor de transport in comun, relateaza NewsIn.

Toate autobuzele au fost scoase din circulatie, iar zece dintre cele 11 linii de metrou fie erau inchise, fie aveau intarziere. Doua piste de pe aeroportul din Heathrow erau inchise, iar aeroporturile mai mici, Gatwick (la sud de Londra) si City Airport, au fost inchise in timpul noptii.

Un aparat al liniilor aeriene cipriote Cyprus Airways a derapat luni pe aeroportul Heathrow, la scurt timp dupa aterizate, iar roata sa a iesit pe iarba. Incidentul nu s-a soldat, insa, cu nicio victima.

Si trenurile au circulat cu intarziere sau au fost anulate in capitala, iar compania Southeastern, care deserveste oKent si Suusex, a anuntat ca a anulat toate trenurile spre Londra.

In plus, mai multe zone de autostrada au fost inchise, in special pe M25, care inconjoara Londra, una dintre cele mai circulate autostrazi. Zeci de scoli au fost inchise, iar autoritatile le-au cerut britanicilor sa-si reduca la maxim deplasarile, in timp ce serviciile de meteorologie au anuntat noi ninsori in timpul zilei de luni.

Ninsoarea a acoperit si Franta, Spania si Italia, aceasta fiind deja afectata de o furtuna deosebit de violenta saptamana trecuta, care a provocat moartea a 28 de persoane si pagube materiale de milioane de euro.

La Paris, masinile si pietonii alunecau pe strazi si pe trotoare. Autobuzele au ramas in garaje, iar traficul aerian a fost puternic perturbat pe aeroporturile Roissy si Orly, numeroase zboruri fiind anulate, iar intarzierile fiind in medie de o jumatate de ora.

Cu o zi inainte, Directia Generala a Aviatiei Civile (DGAC) le-a cerut companiilor sa anuleze preventiv 30% dintre zborurile programate sa decoleze luni dimineata de pe Roissy. Air France a anulat 30 de zboruri de la Roissy, dar a pastrat calatoriile pe distante lungi. Compania, care intentiona sa pastreze "toate zborurile de la Orly", a inregistrat intarzieri de cel putin doua ore din cauza deschiderii tardive a aeroporturilor.

In Spania, ninsoarea a cazut inca de duminica dimineata, provocand blocarea temporara a mai multor zone de autostrada si ambuteiaje pe o distanta de zeci de kilometri in regiunea Madridului, dupa care insa situatia a revenit la normal.

In plus, o furtuna a perturbat traficul maritim in stramtoarea Gibraltar, ducand la suspendarea curselor rapide intre portul Algesiras si Maroc. Furtuna, cu rafale de vant de peste 100 de kilometri pe ora, s-a soldat duminica noapte cu circa zece raniti, dintre care unul grav, in sudul Spaniei.

Furtuna a provocat ranirea a patru persoane la Malaga, dintre care una se afla in stare grava. In Estepona, in apropiere de Marbella, acoperisul unui circ a fost luat de vant, in timpul unui spectacol, cinci persoane fiind ranite.

La 27 ianuarie, ploile torentiale au provocat inundatii in Tara Bascilor. iar la 24 ianuarie furtuna Kolaus a lovit norduol Spaniei, unde a provocat moartea a 14 persoane.

In Italia, unde frigul si inundatiile au provocat moartea a trei persoane si evacuarea altor 500 in sudul tarii in weekend, ninsoarea a cazut si in numeroase regiuni din nord. Luni dimineata, stratul de zapada a atins cativa centimetri la Milano.

La inceputul lunii ianuarie, ninsorile abundente au perturbat tarficul aerian si rutier in Franta si Spania, provocand polemici din cauza lipsei de pregatire a serviciilor vizate. Guvernul francez a hotarat atunci sa creeze o celula de criza pentru traficul aerian.

Mai obisnuita cu astfel de fenomene naturale, Germania era de asemenea acoperita de zapada, insa nu a fost semnalata nicio perturbare a traficului. In Elvetia, stratul de zapada a ajuns la 20 de centimetri, provocand perturbari ale circulatiei pe sosele, in special la sud de muntii Alpi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.