Un al doilea vulcan a inceput sa erupa in Japonia duminica seara, in apropiere unei mari aglomeratii urbane, dupa cel de pe muntele Asama, fara sa provoace insa deocamdata victime sau pagube materiale, a anuntat Agentia de meteorologie, citata de AFP.

In sudul arhipelagului, vulcanul Sakurajima (1.117 metri) a intrat in eruptie duminica seara si a aruncat lava in opt randuri, in apropiere de orasul Kagoshima. Locuitorii si oficialii din Kagoshima au declarat ca eruptia vulcanului nu va afecta activitatea din oras, potrivit NewsIn.

"Cea mai mare parte din cenusa vulcanica a cazut in mare si nu am constatat nimic anormal", a declarat Hiroyuki Ikenoue, un oficial din administratia locala.

Duminica noaptea, cu putin inainte de ora locala 2.00 (duminica, 19.00 ora Romaniei), vulcanul Asama, situat la 150 de kilometri nord-vest de Tokyo, a inceput sa erupa. Autoritatile i-au sfatuit pe cetateni sa poarte masti in orasele situate in jurul muntelui.

"Am auzit un zgomot, iar geamurile au inceput sa vibreze", a povestit pentru un post japonez de televiziune o femeie care locuieste in apropierea vulcanului.

La mai multe ore dupa eruptie, coloane de fum alb ieseau in continuare din craterul a carui inaltime atinge 2.568 de metri. Cenusa vulcanica, purtata de vant, s-a depus in mai multe sate din apropiere si a ajuns chiar in centrul orasului Tokyo si in portul Yokohama, a anuntat Agentia de meteorologie.

"Sunt taximetrist de zece ani in Yokohama, dar nu am mai vazut niciodata o astfel de cenusa vulcanica", a comentat un sofer, in timp ce-si curata parbrizul acoperit de praful alb. Agentia de meteorologie a avertizat ca roci ar putea fi proiectate pe o suprafata de patru kilometri in jurul vulcanului. Ultima eruptie a acestuia a avut loc in august 2008.

Situata la convergenta a patru placi tectonice, Japonia se confrunta cu o activitate vulcanica si seismica intensa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.