Raportul interimar al Comisiei Europene ce va fi publicat in a doua sau a treia saptamana din februarie va critica "tendintele negative" din ultimele sase luni in domeniul justitiei, au declarat mai multe surse europene.
Documentul care va avea mai putin de zece pagini va intra saptamana viitoare in ultima faza de redactare, urmand a fi publicat fie in perioada 9-13 februarie, fie o saptamana mai tarziu, potrivit NewsIn.

Cum raportul Bulgariei va fi publicat odata cu cel privind Romania, este de asteptat ca Guvernul de la Sofia sa conteste, asa cum a facut si in trecut, anumite pasaje din document, intarziind calendarul publicarii. Surse comunitare au declarat insa ca nu se asteapta ca Bucurestiul sa aiba obiectii privind criticile formulate in raport, deoarece noul guvern poate sublinia faptul ca regresele au fost inregistrate in timpul guvernarii Tariceanu, chiar daca ministrul este acelasi.

Fiind un raport interimar, documentul nu va face recomandari cu privire la mentinerea sau inchiderea mecanismului de cooperare si verificare in domeniul justitiei.

Guvernul Boc si-a asumat ca obiectiv de guvernare scoaterea Romaniei de sub monitorizare dupa raportul final din luna iulie.

La Bruxelles, in cercurile romanesti, se vehiculeaza ideea ca Bucurestiul e mai avantajat politic decat Sofia, deoarece presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, este din aceeasi familie politica – a popularilor europeni – cu presedintele Traian Basescu si premierul Emil Boc. Cum echipa Barroso este pe final de mandat, romanii mizeaza pe faptul ca un asemenea context ar favoriza, daca nu inchiderea mecanismului, cel putin scutirea Romaniei de sanctiuni financiare ca cele aplicate Bulgariei anul trecut.

Inghetarea fondurilor SAPARD si cresterea numarului de cazuri de frauda cu fonduri europene din Romania demonstreaza insa ca un asemenea scenariu este complet nerealist, spun surse comunitare, Romania fiind in continuare sub amenintarea inghetarii fondurilor. Semnalele presedintelui CE in acest sens au fost clare, dupa intalnirea avuta cu presedintele Basescu si premierul Boc pe 12 ianuarie. Barroso declara atunci intr-o conferinta de presa ca a cerut "insistent" guvernului Boc sa redreseze "tendinta negativa vizibila in ultimele sase luni" in domeniul justitiei si luptei impotriva coruptiei, subliniind ca mecanismul de cooperare si verificare nu poate fi ridicat pana cand nu se obtin rezultate. "Am vorbit si despre mecanismul de cooperare si verificare unde trebuie sa vedem rezultate concrete, convingatoare si durabile in reforma judiciara si lupta impotriva coruptiei", a spus Barroso. "Am cerut insistent noului guvern sa redreseze tendinta negativa vizibila in ultimele sase luni. Romania trebuie sa convinga Comisia si celelalte state membre ca poate sa-si onoreze angajamentele asumate la aderare", a subliniat Barroso.

Traian Basescu a declarat cu aceeasi ocazie ca ridicarea monitorizarii dupa raportul din iulie este obiectivul Romaniei si nu o obligatie a Comisiei care ar decurge din Tratatul de aderare, care prevede posibilitatea aplicarii clauzelor de salvgardare doar trei ani dupa data aderarii. Presedintele a atras insa atentia ca pentru mecanism nu exista un termen-limita, explicatie salutata de presedintele CE, care l-a felicitat pentru "modul constructiv" de a aborda aceasta problema. Barroso a adaugat ca mecanismul nu este "impus" de UE si nu trebuie vazut in acest fel, fiind in primul rand in interesul romanilor sa obtina progrese in acest domeniu. "Colaboram cu partenerii nostri romani pentru a obtine progrese. Ridicarea mecanismului depinde doar de progresele concrete si de Romania", a conchis presedintele CE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.