Guvernatorul de Illinois, Rod Blagojevich, acuzat ca a incercat sa vanda locul lasat vacant de Barack Obama in Senat, a fost destituit joi de senatorii acestui stat.
Senatorii au votat in unanimitate pentru destituirea guvernatorului, acuzat de abuz de putere. El va fi inlocuit de guvernatorul adjunct, Pat Quinn, relateaza AFP, conform NewsIn.

Senatorii au decis ca guvernatorul este vionvat de coruptie, in special pentru ca a cerut bani pentru fotoliul lasat liber in Senatul federal de Barack Obama, pentru care trebuia sa numeasca un succesor.

"A comis abuzuri de putere repetate si trebuie sa le punem capat, sa le punem capat astazi", a declarat senatorul Kirk Dillard, inainte de vot.

"Lupta continua (...) Ma voi lupta in continuare pentru a-mi reabilita numele", a spus Blagojevich dupa destituire. "Senatul nu mi-a permis sa aduc martori si sa imi dovedesc nevinovatia. O voi face mai devreme sau mai tarziu. Presupun ca pentru acest lucru va trebui sa astept sa compar in instanta", a adaugat el.

In ultimele zile Blagojevich a dat numeroase interviuri in presa, in care a sustinut ca este nevinovat, si a afirmat ca arestarea sa in 9 decembrie, pentru frauda si coruptie, a reprezentat o surpriza, comparand-o cu Pearl Harbor. El a fost eliberat pe cautiune si nu a fost pus sub acuzare deocamdata, iar un proces penal ar putea avea loc peste mai multe luni sau chiar ani. Dar senatorii de Illinois au considerat ca dovezile impotriva lui sunt suficiente.

Este un "politician cinic, mincinos si corupt, o persoana de care locuitorii din acest stat trebuie aparati", a spus inainte de vot senatorul Dale Righter. Guvernatorul demis, care a boicotat primele trei zile de audieri in Senat, si-a pledat joi cauza in fata membrilor camerei superioare a legislativului. El si-a proclamat din nou nevinovatia: "Nu am facut absolut nimic rau. Am respectat toate legile si cand va iesi la lumina tot adevarul, cand toata istoria va fi spusa, va fi demonstrat acest lucru".

Pana in prezent, cinci guvernatori de Illinois au fost pusi sub acuzare sau arestati pentru fraude sau mita, iar predecesorul lui Blagojevich, republicanul George Ryan, ispaseste in prezent o pedeapsa de sase ani si jumatate in inchisoare pentru frauda.

Insa democratul Rod Blagojevich este primul guvernator care a fost destituit.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.