Fidel Castro i-a cerut joi presedintelui Barack Obama sa dea inapoi Cubei baza navala de la Guantanamo fara a impune conditii, acuzandu-l pe noul lider de la Casa Alba ca sustine "genocidul israelian" impotriva palestinienilor, relateaza Reuters.

Castro, care il calificase recent pe Obama drept "cinstit" si "nobil", a criticat noua administratie, care a anuntat ca Washingtonul nu va inapoia Guantanamo atat timp cat baza are o utilitate militara pentru Statele Unite.

"Mentinerea unei baze militare in Cuba impotriva dorintei poporului incalca cel mai de baza principiu al legilor internationale", a scris Castro intr-un articol publicat pe site-ul oficial cubadebate.cu. "Nerespectarea vointei Cubei este un act de aroganta si un abuz de putere impotriva unei tari mici", a subliniat Castro, potrivit NewsIn.

Va fi obama un presedinte mai bun? Spune-ti parerea pe forum si poti castiga un laptop Asus Intel Core2 Duo, 250GB!

Cuba a inchiriat pe termen nedefinit Guantanamo Statelor Unite in 1903, dupa ce Washingtonul a ocupat tara in timpul razboiului americano-spaniol, din 1898. Castro sustine ca baza, aflata in sud-estul tarii, a fost luata ilegal.

Si presedintele venezuelean Hugo Chavez i-a cerut joi lui Obama sa inapoieze baza Guantanamo, dupa ce a salutat decizia acestuia de a inchide centrul de detentie pentru suspecti de terorism aflat pe insula. "Acum ar trebui sa inapoieze Guantanamo cbanezilor, pentru ca este teritoriu cubanez", a spus Chavez, un aliat apropiat al Cubei, intr-un discurs sustinut in Brazilia.

Fidel Castro a fost vazut numai in cateva inregistrari video si fotografii dupa interventia chirurgicala surferita in iulie 2006, dupa care nu si-a revenit complet, mai transmite NewsIn. El este prezent, insa, in continuare pe scena publica prin articolele sale, publicate in presa oficiala, si prin intalnirile cu lideri straini. Fratele sau, Raul Castro, i-a urmat oficial la presedintie in februarie 2008.

Obama a anuntat ca vrea o normalizare a relatiilor dintre Statele Unite si Cuba, dar ca nu intentioneaza sa ridice embargoul impus in urma cu 46 de ani de Washington asupra insulei comuniste, in lipsa unor reforme politice.

Pana joi, fratii Castro l-au laudat pe Obama si s-au abtinut sa critice direct nou administratie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.