Cea mai mare organizatie mondiala a ziaristilor, Federatia Internationala a Jurnalistilor, (FIJ), sustine actiunea sutelor de jurnalisti din Ucraina de televiziune care protesteaza impotriva cenzurii din campania electorala. FIJ le cere ziaristilor din toata lumea sa trimita mesaje de sprijin colegilor lor ucraineni, care au fost hartuiti de catre manageri pentru ca au refuzat sa prezinte materiale care sustineau politica guvernamentala.

Jurnalistii, dar nu numai, sunt invitati sa le transmita mesaje ziaristilor ucraineni la adresa info@profspilka.org.ua. Observatorii FIJ la Kiev au raportat ca emisiunile de stiri s-au imbunatatit in mod vizibil dupa 30 octombrie, zi in care multi jurnalisti si-au anuntat independenta printr-o conferinta de presa. Protestele au imbracat forme diverse. Echipa canalului independent Channel 5, una dintre putinele televiziuni care au oferit spatiu de emisie opozitiei, s-a aflat in greva foamei pentru o saptamana. Cel putin 181 de jurnalisti de la 18 televiziuni au declarat ca refuza sa incalce etica profesionala, prin ignorarea opozitiei in programele lor electorale. Pe 31 octombrie jurnalistii de la sase dintre cele mai mari televiziuni ucrainene au promis sa picheteze toate canalele care isi concediaza angajatii si sa protesteze de fiecare data cand evenimente majore nu sunt prezentate la stiri. "Colegii nostri si-au mentinut pozitia in ciuda presiunilor si amenintarilor din partea conducerii si a stapanilor lor politici", a spus secretarul general al IFJ, Aidan White. "Jurnalistii au dat dovada de un curaj imens in apararea drepturilor lor. Ii vom sustine pana la capat", a adagat White.

Protestele jurnalistilor accentueaza starea de neliniste de dinaintea celui de-al doilea tur de scrutin din Ucraina. Pe 1 noiembrie, in cadrul alegerilor pentru Presedintie, atat actualul prim-ministru Viktor Ianukovici, cat si candidatul opozitiei Viktor Iuscenko au obtinut aproximativ 40% dintre voturi. In conditiile in care nici unul nu a obtinut majoritatea, Ucraina se pregateste pentru un al doilea tur de scrutin pe 21 noiembrie. Ianukovici se declara in favoarea intaririi pozitiei statului si pentru legaturi stranse cu Rusia, in timp ce candidatul opozitiei, Iuscenko, are o orientare liberala si favorizeaza relatiile cu Occidentul.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.