Sute de mii de de persoane vor iesi in strada sau vor intrerupe munca joi in intreaga Franta, intr-o zi de greva nationala la apelul tuturor sindicatelor, dovada a ingrijorarii fata de consecintele crizei economice.

Organizata pentru apararea locurilor de munca, a puterii de cumparare si serviciilor publice, dar si pentru a se cere o "politica de relansare economica", aceasta initiativa este sustinuta de populatie, 69% dintre francezi considerand ca ea este justificata, relateaza NewsIn, citand AFP.

Impreuna cu opozitia de stanga, sindicatele se asteapta la o participare masiva, expresie a angoasei tarii in fata crizei mondiale ce se traduce in Franta printr-o crestere brusca a nivelului somajului.

Circa 200 de manifestatii sunt prevazute in intreaga Franta, iar la Paris manifestantii vor pleca din piata Bastille pentru a ajunge la Opera, fiind condusi de toti liderii sindicali.

In afara de sectorul educatiei si serviciilor publice, si domeniul transporturilor va avea de suferit. Societatea Cailor Ferate preconizeaza perturbarea circulatiei trenurilor regionale, iar trenurile de mare viteza vor circula in proportie de 60%. Circulatia trenurilor Eurostar si Thalys, care fac legatura intre Franta si Anglia si Belgia, nu va fi afectata.

La Paris, metroul si transportul in suburbii vor fi serios afectate, iar 10% din cursele de pe aeroportul Roissy vor fi anulate. 30% dintre cursele de pe Orly vor fi de asemenea anulate.

Greva va fi un avertisment penmtru presedintele Nicolas Sarkozy, care, de la alegerea sa, in mai 2007, nu s-a confruntat cu mari miscari sociale.

Presa franceza scrie joi ca marea mobilizare sociala se transforma intr-o confruntare intre Sarkozy si angajatii ingrijorati pentru viitorul lor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.