Rusia si-a suspendat proiectul de desfasurare de rachete Iskander in regiunea Kaliningrad, in urma unei schimbari de atitudine din partea Statelor Unite, cu care Moscova spera sa aiba relatii mai putin tensionate decat in perioada fostei administratii Bush.
"Realizarea acestui plan este suspendata, pentru ca noua administratie americana nu accelereaza programul de desfasurare" a scutului antiracheta in Polonia si Cehia, a spus miercuri un oficial al carui nume nu a fost precizat, informeaza NewsIn.

Presedintele rus Dmitri Medvedev a spus, la 5 noiembrie, ca Rusia va desfasura rachete in regiunea Kaliningrad, enclava rusa inconjurata de state UE, pentru a "neutraliza" elementele scutului american ce ar urma sa fie instalate in Europa. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a spus, cateva zile mai tarziu, ca tara sa nu va desfasura rachetele decat daca SUA amplaseaza elementele scutului.

Un reprezentant al Ministerului rus al Apararii, citat de RIA Novosti, a declarat ca "nicio masura in vederea desfasurarii de rachete Iskander" in vestul tarii nu a fost luata deocamdata de acest minister.
Varsovia a refuzat sa comenteze "deocamdata" informatiile despre suspendarea proiectului "Iskander", subliniind ca ea provine dintr-o sursa sub acoperirea anonimatului si trebuie "confirmata".

Este vorba despre un "semn" in directia Washingtonului, ce arata ca "Rusia este dispusa sa gaseasca solutii, compromisuri, sa aiba un dialog", a declarat analistul rus Pavel Felgenhauer.

Raporturile dinmtre cele doua mari puteri s-au degradat serios in ultimele luni ale administratiei Bush, din cauza scutului antiracheta, dar si a expansiunii NATO spre portile Rusiei si din cauza razboiului din Georgia din august. Odata cu sosirea administratiei Obama, "speram sa dam un nou imbold relatiilor noastre, dupa o perioada de turbulente", a declarat miercuri ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, in Camera Superioara a Parlamentului.

In decembrie, presedintele Dmitri Medvedev a declarat ca vrea sa stabileasca relatii "mai eficiente si mai solide" cu noua administratie americana. Medvedev s-ar putea intalni cu Obama la 2 aprilie la Londra, in cadrul summitului G20, a spus marti Lavrov.

Purtatorul de cuvant al ministerului sau a confirmat miercuri ca "sunt sanse destul de mari" ca cei doi lideri sa se intalneasca pentru prima data cu aceasta ocazie.

La 19 ianuarie, un responsabil american a declarat la Bruxelles ca Obama ar putea cere o reexaminare a costurilor si eficientei proiectului scutului american antiracheta in Europa. Praga si Washington au semnat anul trecut doua acorduri in vederea instalarii, spre 2012, a unui radar la sud-vest de Praga, ce ar urma sa fie cuplat la zece interceptoare de rachete in Polonia, pentru combaterea unui eventual tir cu rachete cu raza lunga de actiune.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.