Indelungatul razboi al nervilor intre Washington si Phenian cunoaste un nou episod, o data cu anuntul Pentagonului ca in Coreea de Sud au fost amplasate avioane de lupta invizibile (care nu pot fi detectate de instalatiile radar).

In conditiile in care Coreea de Nord, ale carei pretentii ca poseda arma nucleara sunt luate foarte in serios de americani, refuza sa revina la masa tratativelor pentru reducerea tensiunii in zona, amplasarea de avioane de ultimul tip in imediata apropiere a granitei nord-coreene se constituie intr-un avertisment clar adresat Phenianului. Nord-coreenii au reactionat prompt, descriind noile masuri militare americane ca "un preludiu riscant al razboiului".

Oficialitatile americane au dat clar de inteles in ultimele zile ca intentioneaza sa-si inaspreasca pozitiile fata de Coreea de Nord. Ramane insa de vazut cat de eficace se vor dovedi presiunile SUA, atata vreme cat China, singura tara care poate influenta regimul de la Phenian, nu intelege sa intervina pentru a determina autoritatile nord-coreene sa fie mai receptive.

Pe de alta parte, International Herlad Tribune considera ca nu este sigur ca o lovitura aeriana americana ar putea elimina programul nuclear al Phenianului, mai ales ca instalatiile respective par a fi adapostite in imense grote sapate in munti. In plus, capitala sud-coreeana, Seul, se afla in raza de actiune a artileriei nord-coreene, iar rachetele Phenianului pot atinge cu usurinta bazele americane de pe teritoriul Coreei de Sud. Impasul in peninsula coreeana pare a se mentine.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.