L-am cunoscut pe Abraham Lincoln acum doi ani, pe un blog de calatorii. La inceput am crezut ca este o coincidenta faptul ca are acelasi nume cu cel al fostului presedinte american, cel care a eliberat negrii din sclavie. In timp aveam sa realizez ca nu este o simpla coincidenta, “colegul” meu de blogosfera chiar era o ruda indepartata a fostului presedinte Abraham Lincoln, pe care chiar il numea “varul meu”.
Viata lui Abraham Lincoln, acum in vArsta de 74 de ani, a fost departe de lumea politica, iar in ultimul timp am putut sa constat in comentariile sale pulsul societatii americane. L-am rugat sa comenteze momentul investirii lui Obama, mai ales ca noul presedinte va depune juramântul pe Biblia lui Abraham Lincoln. “Varul” Abraham Lincoln a acceptat sa imi spuna câteva impresii despre momentul istoric al investirii primului presedinte de culoare al Americii.

“Varul meu, presedintele Abraham Lincoln, a semnat Proclamatia de Emancipare care a intrat in vigoare pe 1 ianuarie 1863, document prin care toti sclavii din statele confederate deveneau liberi. Nimeni nu s-a gandit sau a visat, la acea vreme, ca un barbat de culoare ar putea deveni mai mult decat un simplu muncitor - in nici un caz presedinte al Statelor Unite. Am ales un afro-american, Barack Obama, in functia de presedinte, al 44-lea, al Statelor Unite. Domnul Obama nu ar fi putut deveni presedinte al Statelor Unite daca presedintele Lincoln nu ar fi semnat Proclamatia de Emancipare. Este sugestiv de asemenea faptul ca presedintele-ales Obama va depune juramantul cu mana chiar pe Biblia care i-a apartinut presedintelui Lincoln. Putem spune acum ca s-a inchis un cerc complet – de la libertate pentru sclavi pana la un presedinte afro-american al Statelor Unite ale Americii. Cred ca majoritatea americanilor sunt fericiti ca Barack Obama a fost ales presedinte al Statelor Unite si se asteapta, de asemenea, ca pentru prima data, America va fi condusa de catre un om care stie ambele fete ale Americii – el a spus ca tatal sau era “negru catran” si mama sa “alba ca laptele”.


Abe, un militar si un artist
L-am rugat pe Abe Lincoln sa ne spuna cateva cuvinte despre el. L-am intrebat mai multe chestiuni, inclusiv despre Romania, dar a evitat, cu eleganta, sa raspunda. A ales sa vorbeasca despre pasiunea sa – arta fotografica si despre carti. “Sunt Abraham Lincoln (varul presedintelui – iar acest fapt a deranjat multa lume) si am inceput sa ma ocup de fotografiat in 1953, in Japonia. Fotografiile au devenit date istorice ale orasului Sendai, din Japonia, in etapa de reconstructie dupa perioada celui de al Doilea Razboi Mondial. Aceste fotografii sunt expuse la Muzeul Orasului Sendai. Pana la 74 de ani, am publicat peste douazeci de carti. Una dintre ele, despre caligrafie, publicata prima data in 1974, s-a vandut in aproape un milion de exemplare. Trei dintre carti sunt despre localitatea natala, Gordon, statul Ohio. Am scris scenariul la 13 seriale de televiziune, pe care le-am si produs si prezentat. Scriu un comentariu saptamanal la un ziar local si public articole istorice in reviste. Sunt casatorit de 53 de ani cu Patty si avem impreuna 5 copii”, spune Abe despre el.

Astazi se scrie istoria Americii

Iata ce spune Abraham Lincoln pe blogul sau (unul dintre ele, de fapt...) despre momentul investirii lui Barack Obama. “Maine (n.red. – azi) se face istoria. Barack Obama devine al 44-lea presedinte al natiunii. Obama l-a urmat pe Abraham Lincoln inca de la inceput, iar acum va depune juramantul pe Biblia presedintelui Lincoln. Presedintele Lincoln ar fi fost foarte mandru de aceasta zi din istoria noastra. Semnatura sa pe Proclamatia de Emancipare a fost doar inceputul – a deschis calea pentru generatiile ce urmau sa vina si l-a condus pe Barack Obama in Biroul Oval. Stiu ca Obama este mandru. Traieste istoria. Pentru cei care au fost sclavi in aceasta tara si a descendentilor lor care aspira la cele mai inalte functii, aceasta este o lectie de istorie pe care merita s-o inveti – America este mareata. Testul este insusi timpul. Intreaga lume doreste ca Obama sa fie un presedinte de succes al SUA. Multi au motive egoiste, insa pentru cei mai multi americani el este speranta si inspiratie. Marea sa provocare este criza economica. (...) Obama trebuie sa castige razboiul impotriva terorismului si sa termine razboaiele din Irak si Afganistan pentru a reface pozitia morala a Americii peste hotare”, scrie Abraham Lincoln pe blog.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.