6 Decembrie 2004 , de Ioana Bojan in International
Comitetul Permanent al Conventiei de la Berna privind Conservarea Vietii Salbatice si a Habitatelor Naturale in Europa a cerut Ucrainei sa sisteze lucrarile la Canalul Bastroe, pana cand vor fi intrunite toate conditiile impuse de organizatiile internationale. In timpul celei de-a 24-a reuniuni, Comitetul Permanent a decis deschiderea unui dosar referitor la proiectul ucrainean de construire a canalului Dunare-Marea Neagra, pe bratele Bastroe si Chilia, ceea ce constituie premisa unei monitorizari permanente si stricte de catre Consiliul Europei. La Reuniune, care a avut loc la Strasbourg, in perioada 29 noiembrie–3 decembrie, Romania a fost reprezentata de o delegatie formata din experti ai Ministerului Afacerilor Externe si ai Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor.

Discutiile au avut ca punct de plecare raportul Misiunii de experti ai Secretariatului Conventiei, care au efectuat, in iulie 2004, o vizita de evaluare in portiunea ucraineana a Deltei Dunarii. In urma vizitei respective, expertii Secretariatului Conventiei au constatat nerespectarea de catre Ucraina a angajamentelor legate de conservarea biodiversitatii in Delta Dunarii, in contextul actiunilor de realizare a canalului Dunare-Marea Neagra pe bratele Bastroe si Chilia.

Ucraina trebuie sa ofere compensatii

Comitetul Permanent a adoptat, totodata, o rezolutie prin care s-a solicitat Ucrainei sa nu continue realizarea proiectului (prin trecerea la realizarea celei de-a doua etape) pana in momentul in care studiul de impact asupra mediului inconjurator este transmis organizatiilor internationale relevante si are loc consultarea publicului referitor la realizarea celei de-a doua etape, iar recomandarile obtinute in urma programului de monitorizare a consecintelor primei etape a proiectului, cu implicarea unor experti internationali, sunt puse in practica de autoritatile ucrainene. De asemenea, se recomanda ca Ucraina sa transmita informatii suplimentare cu privire la aspectele ecologice si socio-economice ale proiectului, inclusiv cu privire la posibile solutii alternative, si sa finalizeze evaluarea impactului proiectului asupra mediului, in colaborare cu experti independenti, inclusiv din statele vecine.

Totodata, autoritatilor ucrainene li se solicita sa implementeze masuri de compensare a oricaror posibile efecte negative ale proiectului asupra ecosistemului Deltei Dunarii, sa extinda aria protejata a Rezervatiei Biosferei "Dunarea", precum si sa stabileasca un dialog cu toate partile interesate cu privire la consecintele proiectului asupra Deltei Dunarii.

Comitetul Permanent al Conventiei de la Berna a decis, in acelasi timp, informarea Comitetului Ministrilor al Consiliului Europei cu privire la proiectul ucrainean pentru a se asigura indeplinirea demersurilor corespunzatoare pentru monitorizarea modului in care Ucraina aplica recomandarea Comitetului Permanent.
Gardianul

Sursa: Gardianul

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Twitter

Aboneaza-te la 9AM sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Comitetul Conventiei de la Berna a cerut Ucrainei sistarea lucrarilor la Canalul Bastroe.


Ultima ora din International pe 9AM