Desi a evitat sa ataga atentia asupra rasei sale in timpul campaniei, Presedintele ales al Statelor Unite considera acest element o sansa pentru a apropia oameni diferiti, a declarat Obama intr-un interviu publicat astazi de Washington Post.

Fiu al unui kenyan si al unei americance albe din Kansas, Obama va fi investit marti ca cel de-al 44-lea presedinte si primul de culoare din Statele Unite. El considera ca mostenirea sa rasiala poate unifica si transforma tara, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

"O intreaga generatie va creste considerand normal ca in cea mai importanta functie din tara sa se afle un afroamerican", a spus Obama in interviu. "Cred ca acesta este un lucru extrem de important. Va schimba modul cum se vor privi pe ei insisi copiii negri. Si va schimba modul cum copiii albi ii privesc pe copiii negri. Nu as subestima forta acestor lucruri", a spus Obama.

Dincolo de simbolismul istoric al investiturii sale, Obama spera sa isi foloseasca functia ca pe un exemplu al modului in care oamenii pot trece peste diferentele dintre ei. "Ceea ce sper sa devina un model este un mod de a interactiona cu oameni diferiti de noi, care nu sunt de acord cu noi, un mod de interactiune care sa modifice politica noastra", a spus presedintele ales. "Iar acest lucru va influenta evolutia noastra in ceea ce priveste relatiile dintre rase".

Intr-un discurs important din martie 2008, din timpul alegerilor primare, cand parea sa piarda cursa pentru investitura Partidului Democrat, Obama a descris problema rasiala drept un aspect din istoria si viata Americii pe care nu toti cetatenii au reusit sa il depaseasca.

"Ne-am aflat timp de multi ani intr-un impas, in ceea ce priveste problema rasiala. Dar am ajuns la o convingere adanc inradacinata in credinta mea in Dumnezeu si in poporul american, aceea ca lucrand impreuna putem depasi unele dintre ranile noastre provocate de rasism", a conchis acesta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.