Confruntarea va continua daca Israelul decreteaza un armistitiu unilateral in Fasia Gaza, a afirmat sambata un oficial al gruparii islamiste palestiniene Hamas, Usama Abu Hamdan

"Acest armistitiu unilateral nu prevede retragerea" armatei israeliene si "atata timp cat ea va ramane in Gaza, rezistenta si confruntarea vor continua", a declarat Hamdan, reprezentant al Hamas la Beirut, contactat prin telefon de la Cairo. In opinia lui, un astfel de armistitiu "reprezinta o tentativa de evita planului Egiptului" in vederea unui acord negociat, citeaza NewsIn.

Potrivit unui oficial al Guvernului israelian, cabinetul de securitate va vota in favoarea unui armistitiu unilateral sambata seara, "ca urmare a semnarii unui acord la Washington si a progreselor semnificative inregistrate la Cairo". "Fortele israeliene vor ramane in Fasia Gaza dupa implementarea unui armistitiu unilateral", a adaugat oficialul israelian, fara sa precizeze insa durata acestei prezente.
La trei saptamani de la declansarea ofensivei israeliene impotriva Hamas, perspectiva unei incetari unilaterale israeliene a ostilitatilor incepe sa se contureze, desi Fasia Gaza continua sa fie sambata teatrul a noi confruntari. Cabinetul israelian pentru securitate ar urma sa se reuneasca in cursul serii pentru a se pronunta pentru un armistitiu unilateral, a declarat un oficial israelian.

In cel mai recent atac israelian, sambata dimineata, o femeie si un copil au murit in bombardamentul asupra unei scoli gestionate de ONU la Beit Lahiya, nordul Fasiei Gaza, potrivit unor surse medicale si martorilor. In cladire se adapostisera civili care fugisera din zonele de conflict. Unsprezece civili au fost raniti in bombardament, care a provocat un incendiu, potrivit acelorasi surse.

Confruntari intense se derulau in jurul scolii, unde tancurile armatei israeliene aveau ciocniri cu combatantii palestinieni, potrivit martorilor. Contactat de AFP, un purtator de cuvant al armatei israeliene nu a fost in masura sa comenteze acest nou atac asupra unei scoli ONU, al patrulea de la declansarea ofensivei, in 27 decembrie.

Pe plan politic si diplomatic, asigurarile primite de la Statele Unite si Egipt, in special in ceea ce priveste oprirea contrabandei cu arme spre Gaza, au determinat Israelul sa se gandeasca la incheierea unilaterala a ofensivei.

Insa chiar si in cazul unui armistitiu unilateral, fortele israeliene vor ramane in teritoriul palestinian pe o durata nedeterminata, potrivit unor surse israeliene. Masura va fi luata ca precautie, pentru a descuraja Hamas sa isi reinceapa atacurile si pentru a putea replica prompt unor eventuale atacuri.
Anuntul unei posibile incetari unilaterale a focului a venit dupa intensele eforturi diplomatice de la Cairo, unde Israelul il trimisese pe negociatorul Amos Gilad, de doua ori in 48 de ore.

Premierul israelian Ehud Olmert s-a declarat "satisfacut de rezultatele negocierilor de la Cairo, care au raspuns exigentelor de baza ale Israelului". Ierusalimul dorea un raspuns ferm in ceea ce priveste incetarea atacurilor palestiniene cu rachete asupra teritoriului sau si un acord pentru coordonare israeliano-egipteana pentru deschiderea unor puncte de trecere cu Fasia Gaza.
Potrivit postului de radio militar israelian, este posibil ca Olmert sa mearga duminica la Cairo, pentru semnarea unui acord care sa permita infiintarea unui mecanism de supraveghere internationala, pentru a impiedica contrabanda cu arme in Fasia Gaza.

Vineri, secretarul de stat american Condoleezza Rice semnase la Washington cu sefa diplomatiei israeliene Tzipi Livni un acord bilateral pentru combaterea contrabandei cu arme si spusese ca spera ca ostilitatile vor inceta curand.

In trei saptamani de ofensiva, aproape 1.200 de palestinieni au murit, dintre care 410 copii si 100 de femei, iar peste 5.285 au fost raniti, potrivit serviciilor de urgenta din Gaza. Potrivit Centrului palestinian pentru drepturile omului din Gaza, 65% din morti sunt civili.

Israelul a pierdut 10 militari si trei civili in aceeasi perioada.
La New York, Adunarea Generala a ONU a adoptat cu o ampla majoritate o rezolutie care cere incetarea imediata si durabila a ostilitatilor in Gaza, care sa conduca la retragerea totala a fortelor israeliene. Insa rezolutiile Adunarii Generale a ONU nu sunt considerate ca avand caracter obligatoriu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.