Rusia aprecia vineri ca doar o actiune internationala poate pune capat "razboiului gazului", cerand liderilor europeni sa mearga sambata la Moscova, in timp ce UE nu isi mai ascundea nemultumirea, iar la Kiev avea loc un minisummit est-european.

Aflata in mod vizibil la capatul rabdarii, Comisia Europeana a apreciat vineri ca negocierile prevazute pana la sfarsitul saptamanii intre Rusia si Ucraina sunt "ultima lor sansa" de a-si dovedi dorinta de a rezolva criza, comenteaza AFP, potrivit NewsIn.

Ilustrare a intensei activitati diplomatice aflate in curs in acest dosar, premierul rus Vladimir Putin era asteptat vineri in Germania pentru discutii care vor fi centrate pe aprovizionarea cu gaz cu continentului.

Cat despre "summitul" a sase presedinti din Europa de Est pe care Ucraina spera sa il gazduiasca, acesta a fost in cele din urma inlocuit cu o reuniune despre "probleme de securitate energetica" a presedintilor ucrainean Viktor Iuscenko si slovac Ivan Gasparovic, la care participa si premierul moldovean Zinaida Greceanii si ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski, a anuntat Kievul.

Ucrainenii incercau in mod vizibil sa preia initiativa, dupa ce presedintele rus Dmitri Medvedev a propus organizarea unui summit cu Rusia, Ucraina si Uniunea Europeana, pentru sambata la Moscova. Tot rusii au propus si crearea unui "consortiu" international al gazului. Invitatii la acest summit din capitala rusa au fost deja trimise, subliniase joi Kremlinul, desi UE se arata cel putin reticenta, iar Iuscenko insista ca summitul sa aiba loc "pe teritoriu european".

Kremlinul si-a reluat ofensiva vineri. Actualul conflict al gazului "a iesit din cadrul relatiilor bilaterale si din sfera juridica", neputand deci fi solutionat decat cu participarea europenilor, a declarat astfel Dmitri Medvedev. "Suntem gata sa cautam solutii pe termen lung si contam pe faptul ca partea ucraineana va da dovada de o abordare responsabila si ca partenerii nostri europeni vor permite cautarea solutiei necesare" pentru criza, a continuat el.

Seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov nu a stat deoparte, avertizand ca europenii au tot interesul sa fie prezenti sambata la Moscova, daca vor sa fie gasita o solutie. "Este probabil una dintre sansele cele mai realiste de a iesi din situatia actuala", a spus el intr-o conferinta de presa.

Un lucru pare sigur: noi negocieri in criza gazului vor avea loc sambata la Moscova intre Putin, aflat dupa o vizita in Germania, si omologul sau ucrainean Iulia Timosenko.

Pe de alta parte, proiectul rus de a infiinta alaturi de patru mari grupuri energetice europene un consortiu este in curs de analizare. Ideea ar fi "impartirea riscului de tranzit", a explicat Putin, care l-a primit joi pe seful companiei italiene de hidrocarburi Eni, Paolo Scaroni. Acesta din urma a declarat ca membrii consortiului ar plati in avans gazul tehnic ce permite conductelor si statiilor de comprresie sa functioneze, in vederea "reluarii livrarilor de gaz spre Europa, in asteptarea unui acord intre Moscova si Kiev". Pe langa Eni, cel mai mare operator de gaz din Europa, la consortiu ar participa Gaz de France si grupul german E.ON, a mai spus Scaroni.

Propunerea Moscovei de a vinde gazul tehnic unor companii europene, "nu presupune un cost foarte ridicat", a declarat bineri ministrul italian pentru dezvoltare economica, Claudio Scajola.

Marti, o tentativa de reluarea a tranzitului de gaz rusesc spre continent, oprit din 7 ianuarie, s-a soldat cu un esec. In consecinta, sute de mii de europeni tremura de frig pentru a doua saptamana la rand. Moscova si Kievul isi arunca reciproc responsabilitatea pentru aceasta situatie.

Iulia Timosenko ar fi decis totusi sa revina la un compromis negociat toamna trecuta cu Moscova si care prevede in special o crestere a pretuui gazului repartizata pe mai multi ani, potrivit cotidianului german Welt.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.