Armata israeliana a bombardat joi mai multe sedii ale unor institutii de presa si o agentie a ONU din orasul Gaza, dupa o incursiune a tancurilor sale in capitala, in a 20-a zi a ofensivei impotriva Hamas, care s-a soldat pana in prezent cu moartea a circa 1.100 de palestinieni

Premierul israelian Ehud Olmert a confirmat ca Israelul a bombardat joi o cladire a agentiei ONU pentru refugiatii palestinieni din Gaza (UNRWA), in replica la tiruri lansate din aceasta cladire.

"Nu vrem ca astfel de incidente sa se produca si il regret. Dar Hamas a tras dintr-o cladire UNRWA", a declarat un oficial israelian, care cita declaratii ale lui Olmert, adresate secretarului general al ONU Ban Ki-moon.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, care a sosit in Israel in cadrul unui turneu regional, a declarat ca au fost intrunite toate conditiile pentru ca luptele sa inceteze "imediat", adaugand ca numarul victimelor palestiniene este "insuportabil".

Insa, in momentul in care diplomtia actiona pentru incheierea unui armistitiu in razboiul declansat la 27 decembrie impotriva islamistilor palestinieni din Hamas, care controleaza Fasia Gaza, armata isreliana si-a intensificat bombardamentele aeriene si tirurile asupra orasului Gaza.

Trei angajati ai UNRWA, principala agentie a ONU pentru ajutorea refugiatilor palestinieni, au fost raniti de obuze, care au produs pagube cladirii agentiei, potrivit unui purtator de cuvant al acesteia. UNRWA a suspendat intreaga activitate in incinta, dupa ce mai multe depozite au fost distruse de un incendiu.

O coloana de fum se inalta la inceputul dupa-amiezii de joi deasupra depozitelor UNRWA din cartierul Rimal, unde incendiul a distrus cateva zeci de tone de ajutoare umanitare si risca sa se extinda si la rezervoarele de combustibili, a afirmat purtatorul de cuvant Adnan Abu Hasna, estimand pierderile la zeci de milioane de dolari.

Directorul agentiei ONu John Ging a afirmat ca incendiul a fost provocat de bombe cu fosfor, lansate de armata israeliana.

Ban Ki-moon s-a declarat "scandalizat" de bombardamentul asupra cladirii ONU, pe care ministrul israelian al apararii Ehud Barak l-a calificat drept "o greseala grava".

Premierul britanic Gordon Brown a subliniat ca bombardamentul israelian asupra cladirilor ONU este "imposibil de aparat" si "inacceptabil", iar comisarul european pentru ajutor umanitar, Louis Michel, s-a declarat "socat" si "consternat".

Atacurile israeliene au mai vizat si o cladire in care se aflau birourile mai multor institutii de presa arabe si internationale. Doi cameramani palestinieni ai unei televiziuni arabe din Abu Dhabi au fost raniti.

In plus, un incendiu a izbucnit la spitalul al-Quds, care tine de Semiluna Rosie palestiniana, dupa ce acesta a fost atins de un obuz. "Mi-am adus copiii la spital pentru ca le era frica acasa. Dar aici este si mai inspaimantator", a marturisit Hussein, in varsta de 40 de ani. Potrivit Crucii Rosii internationale, circa 100 de pacienti si membri ai echipei medicale sunt in pericol in spital.

Cu cateva ore inainte, tancurile, sprijinite de aviatie, avansasera mai multe sute de metri in Tal al-Hawa, un cartier de la periferia orasului Gaza, unde au avut loc ciocniri cu militanti palestinieni, care lansau mortiere si rachete anti-tanc.

O coloana de blindate s-au instalat intr-un parc public din centrul cartierului, fortand sute de familii palestiniene sa se refugieze.

Cel putin 40 de palestinieni au fost omorati de tirurile israeliene in ultimele ore, potrivit surselor medicale. Pe de alta parte, aviatia a lansat atacuri si in nordul teritoriului, unde o femeie, cei trei copii ai sai si o vecina au murit intr-un raid.

In timpul noptii, Fasia Gaza a fost tinta celor mai violente bombardamente de la inceputul ofensivei pana in prezent, potrivit locuitorilor. Armata israeliana a anuntat ca a vizat "70 de tinte" in raidurile sale aeriene, in special locuri de lansare a rachetelor si grupuri de oameni inarmati.

Intre timp, tirurile de rachete lansate din Gaza spre Israel au continuat. Potrivit armatei, 25 de rachete au cazut in sudul Israelului, provocand ranirea a cinci persoane la Beersheva, la 40 de kilometri de Gaza. Unul dintre raniti este in stare grava.

De la inceputul ofensivei, 1.090 de palestinieni au fost omorati, dintre care 355 de copii si 100 de femei, iar alti peste 5.000 au fost raniti, potrivit ultimului bilant furnizat de seful serviciilor de urgenta din Gaza, Muawiya Hassanein. In acelasi timp, zece militari si trei civili israelieni au murit.

"Operatiunile militare continua. Am inregistrat succese exceptionale", a declarat Barak intr-un comunicat.
Pe de alta parte, eforturile diplomatice s-au accelerat. Joi, negociatorul israelian Amos Gilad a mers in Egipt, iar Ban Ki-moon si seful diplomatiei germane Frank-Walter Steinmeier se afla de asemenea in regiune.

Gilad a discutat in cursul dupa-amiezii cu seful serviciilor de informatii egiptene, generalul Omar Suleiman, despre planul egiptean pentru incetarea focului. El ii va informa in cursul serii pe Olmert, Barak si pe seful diplomatiei israeliene Tzipi Livni, de continutul discutiilor.

Egiptul, care joaca de intermediar intre Israel si Hamas, a anuntat ca a primit aprobarea miscarii islamiste pentru acest plan. Hamas nu a confirmat, insa. De asemenea, un oficial egiptean sub acoperirea anonimatului declarase ca Israelul ar fi raspuns favorabil la planul de pace egiptean.

Ulterior, insa, un purtator de cuvant al Guvernului israelian a precizat ca Ierusalimul nu a luat inca nicio decizie in acest sens.

Joi urma sa aiba loc o reuniune de urgenta a Adunarii Generale a ONU cu privire la rezolutia 1860 a Consiliului de Securitate, care cere incheierea imediata a unui armistitiu in Gaza, dar care nu a fost respectata.

Pe de alta parte, agentiile au afirmat ca situatia umanitara in teritoriul palestinian, suprapopulat si sarac, devine "dramatica", in conditiile in care locuitorii care fug din calea raidurilor nu au unde sa se adaposteasca.

Un milion de persoane traiesc fara electricitate, 750.000 nu au apa, iar spitalele functioneaza pe baza de generatoare, potrivit ONU.

Parlamentul European a denuntat joi "pedeapsa colectiva" impusa de Israel palestinienilor din Gaza, care incalca "dreptul umanitar international".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.