Parlamentul European a aprobat miercuri o noua legislatie vizand deschiderea pietelor de armament ale statelor membre, care in prezent sunt mai degraba nationale, relateaza AFP.

Textul validat de deputati - care a facut deja obiectul unui acord informal cu statele membre - prevede deschiderea in mai mare masura a pietelor publice ale apararii si securitatii pentru a stimula concurenta in UE si a crea o veritabila piata europeana a echipamentelor de aparare. Noua directiva are, de asemenea, scopul de a spori concurenta in domeniul securitatii si apararii.

"Fiecare stat membru cumpara de preferinta de la furnizorii sai nationali, ceea ce face ca intreprinderile sa produca serii limitate la preturi prea mari", a comentat raportorul Alexander Graf Lamsbsdorf.

"In fiecare an, investitiile in produsele de aparare si securitate se ridica la aproximativ 91 de miliarde de euro in UE. Dar numai 13% din aceasta suma este publicata (in apeluri de oferte) in toata Uniunea", a adaugat el, apreciind ca aceasta conduce la o "lipsa de echipamente si o risipa a banilor contribuabililor".

Pe langa armament, aceasta directiva s-ar putea aplica anumitor piete legate de securitatea non-militara, precum protectia frontierelor sau activitatile de politie.

Directiva reaminteste totusi ca securitatea nationala ramane de resortul statelor membre si ca anumite informatii sensibile pot sa nu fie publicate in cererile de oferte.

Potrivit raportorului, noua legislatie ar trebui sa intre in vigoare in urmatorii doi ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.