Viceministrul afacerilor externe al Ucrainei, Konstantiv Eliseev, a cerut Romaniei sa dezminta ca ar impartasi pozitia Rusiei de responsabilitate a Ucrainei pentru refuzul de a relua tranzitul de gaz, potrivit agentiei RBK, dar surse diplomatice romane au spus ca situatia ar fi cu totul alta.

Ucraina a cerut Romaniei sa dezminta oficial informatia, aparuta in presa din Rusia, ca Romania ar fi impartasit pozitia Rusiei de responsabilitate a Ucrainei pentru refuzul de a relua tranzitul de gaz, transmite corespondentul agentiei RBK-Ucraina, citat de NewsIn. Agentiile de presa ruse au facut acest anunt in 13 ianuarie facand trimitere la o discutie telefonica dintre premierul Federatiei Ruse si presedintele Romaniei.

"Astazi (miercuri - n.r.) am avut o discutie telefonica cu ambasadorul Romaniei, care a dezmintit aceasta informatie. Nu a existat o astfel de discutie. De aceea Ucraina s-a adresat partii romane cu cererea de a dezminti oficial aceasta informatie", a declarat Eliseev, citat de agentia RBK.

Surse diplomatice romane au declarat pentru NewsIn ca o discutie intre ambasadorul Romaniei in Ucraina, Traian Hristea, si Konstatin Eliseev ar fi avut intr-adevar loc. Insa, potrivit sursei, Eliseev l-ar fi sunat pe Hristea si l-ar fi intrebat despre existenta discutiei dintre Basescu si Putin. Hristea nu a negat existenta discutiei, ci doar ar fi raspuns ca nu stie daca aceatsa a avut sau nu a avut loc si a cerut ragaz pentru a afla mai multe informatii. Potrivit surselor NewsIn, ambasadorul roman nu a apucat sa revina cu informatii la Eliseev, pentru ca in presa ucraineana aparusera deja informatii ca el ar fi dezmintit ca existenta unei convorbiri Putin-Basescu.

Informatia potrivit careia premierul rus Vladimir Putin ar fi vorbit cu presedintele Traian Basescu la telefon a aparut marti seara prin intermediului unui comunicat trimis de Guvernul de la Moscova.

Administratia Prezidentiala din Romania a confirmat existenta convorbirii, dar nu a dat mai multe detalii. "Va pot confirma ca presedintele Traian Basescu a fost sunat de premierul Vladimir Putin pentru o informare cu privire la furnizarea de gaze de catre Federatia Rusa", a declarat pentru NewsIn Valeriu Turcan, purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale.

Potrivit comunicatului Guvernului rus, Putin l-a informat pe presedintele roman ca Ucraina nu permite accesul gazului in sistemul national de transport. Mai mult, din comunicatul partii ruse reiesea ca Romania ar impartasi pozitia Rusiei in acest conflict. "Presedintele Romaniei si-a exprimat ingrijorarea serioasa si impartaseste pozitia Federatiei Ruse cu privire la responsabilitatea Ucrainei pentru tranzitarea gazului catre consumatorii din Europa", afirma serviciul de presa al guvernului federal rus.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.