Guvernul chinez risca sa se prabuseasca din cauza efectelor crizei economice, prins intre un ajutor pentru clasele superioare si riscul unei revolte a celor saraci, a declarat miercuri unul dintre principalii disidenti, Wei Jingsheng.

Intr-un articol pentru The Times, disidentul spune ca efectele crizei economice mondiale se vor intensifica in China si vor duce la cresterea nemultumirii, mai ales in randul celor 300 de milioane de persoane care traiesc cu mai putin de un dolar pe zi, relateaza NewsIn.

"Guvernul chinez este prins intr-o dilema cruda,. El poate actiona pentru a ajuta cetatenii obisnuiti, ca in perioada New Deal a presedintelui american Roosvelt in anii '30, sau sa aleaga clasa birocratica-capitalista. Insa nu poate alege ambele tabere", a explicat Wei.

In opinia lui, somajul din China este mult mai mare decat nivelul de 4% anuntat de autoritati in zonele urbane, atingand chiar 20%. Pe linga stagnarea salariilor, somajul mare face ca populatia sa fie tot mai nemultumita.

"Guvernul considera drept amenintare iminenta zecile de milioane de tarani care vor reveni in orase, dupa concedii, gasind uzinele inchise si intrand in somaj", a adaugat Wen, precizand ca "taranii chinezi au o lunga traditie a revoltei".

"Daca guvernul chinez nu va avea o abordare de tip New Deal, risca o revolta a populatiei, care l-ar putea alunga de la putere. Semnele nemultumirii se intensifica", a conchis Wei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.