Germania si Franta doresc ca Uniunea Europeana sa stabileasca o data pentru integrarea Romaniei si Bulgariei cu prilejul summitului din 17 decembrie, informeaza editia de sambata a cotidianului francez Le Figaro. Cancelarul german Gerhard Schroder s-a intalnit vineri la Lubeck cu presedintele francez Jacques Chirac, iar in urma acestei intrevederi cei doi sefi de stat au cazut de acord ca Uniunea Europeana trebuie sa declare incheiate negocierile de preaderare cu Sofia si Bucurestiul si sa stabileasca, la Summitul european din 17 decembrie, o data pentru semnarea tratatului de aderare. Intalnirea de vineri dintre Chirac si Schröder a avut loc in cadrul consultarilor traditionale bilaterale, cunoscute si sub numele de "Intalnirile Blaesheim", consacrate unui schimb periodic, la fiecare sase saptamani, de informatii si opinii, la nivel inalt intre Franta si Germania.

Gerhard Schröder si Jacques Chirac s-au exprimat din nou pentru o decizie in ceea ce priveste inceperea pregatirilor pentru negocierile cu Turcia. Seful Executivului German a declarat si ca negocierile cu Croatia ar urma sa inceapa cel tarziu in martie 2005. La discutiile de la Lubeck cancelarul german si presedintele francez au cerut o rezolvare democratica a crizei din Ucraina care sa corespunda vointei poporului ucrainean.

Semnale contradictorii de la Bruxelles

Gestul celor doi sefi de stat este facut intr-un context de semnale contradictorii primite de Romania din partea Uniunii Europene. Comisia Europeana a anuntat in cursul saptamanii trecute ca va urmari indeaproape acuzatiile de frauda cu privire la alegerile generale din Romania pentru a se asigura ca acest stat indeplineste conditiile de aderare. "Stim de acuzatiile de frauda si va fi urmarita indeaproape consistenta acestor acuzatii in lumina evaluarii indeplinirii angajamentelor cu privire la criteriile de la Copenhaga", a declarat Krisztina Nagy, purtator de cuvant pentru extindere din cadrul Comisiei Europene.

In randul comisarilor europeni s-au facut auzite saptamana trecuta voci care, neoficial, si-au exprimat ingrijorarea cu privire la evolutiile din Romania. Conform cotidianului Financial Times, Comisia crede ca Romania s-a angajat insuficient pe calea reformelor in domeniul subventiilor de stat, mai ales in sectorul siderurgic, si trebuie sa isi rezolve problemele vechi legate de coruptie si autoritarism. Cele doua capitole ramase de discutat sunt Competitia si Justitie si Afaceri Interne.

Cotidianul britanic l-a citat pe Comisarul pentru Extindere, Olli Rehn: "calendarul nu poate trece inaintea substantei" a spus acesta, referindu-se la aderarea Romaniei. Financial Times a aratat ca pozitia lui Rehn este sprijinita de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso si de comisarul pentru Concurenta, Neelie Kroes.

Mai mult decat atat, Comisia de Afaceri Externe a Parlamentului European a adoptat saptamana trecuta un raport pentru Bulgaria in care se arata ca aderarea acestui stat poate avea loc si individual, deoarece negocierile de aderare au fost inchise.

Puscas: negocierile merg mai departe

Ministrul Vasile Puscas, negociator sef cu Uniunea Europeana, a precizat ieri ca "negocierile de aderare continua cu maximum de intensitate pentru capitolele 6 Concurenta si 24 - Justitie si afaceri interne, unde nu este vorba doar de chestiuni tehnice, ci si de interese care se discuta in ultima faza a negocierilor, implicit la nivel politic, nu doar tehnic". Oficialul roman a afirmat ca documentele care formuleaza pozitia Uniunii Europene fata de aceste capitole se afla, in prezent, in dezbaterea statelor membre, in Consiliul UE. Acestea discuta acum proiectele pozitiilor comune furnizate de Comisia Europeana pentru cele doua capitole si au solicitat deja, la randul lor, diverse informatii tehnice.