TELENEGOCIERI

Scurta inregistrare, datata la 28 mai, a fost difuzata de canalul privat Tolo TV. Pe caseta, Cantoni este invelita cu o patura albastra si poarta pe cap un sal de culoare albastra. Ea este asezata intre doi barbati cu cagule si mitraliere indreptate spre tampla ostaticei. "Sunt Clementina si astazi este sambata, 28 mai", spune tanara, in varsta de 32 de ani. "Aceasta inregistrare a unei femei venite in Afganistan sa ofere ajutor celor aflati in nevoie contravine ospitalitatii afgane si Legii privind protectia strainilor", a precizat ieri, intr-un comunicat de presa, purtatorul de cuvant al Ministerului afgan de Interne.

Ministerul italian de Externe a anuntat aseara ca inregistrarea "pare credibila" si ca negocierile pentru eliberarea ostaticei continua.

Clementina a ajuns in Afganistan in septembrie 2003, ca voluntar al organizatiei internationale CARE. De atunci, ea a condus un program umanitar de distributie de alimente si de dezvoltare de proiecte comerciale.

In seara zilei de 16 mai, Clementina a fost rapita, din masina in care se afla impreuna cu o prietena, de un grup de necunoscuti inarmati. Unul dintre teroristi, Timur Shah, despre care se crede ca este liderul gruparii care a luat-o ostatica pe Clementina, a amenintat, imediat dupa rapire, ca o va executa pe italianca. El a tinut in permanenta legatura cu autoritatile afgane si cu Ambasada Italiei din Kabul, folosindu-se de telefonul mobil al Clementinei.

MOLLAH, ASASINAT

Intre timp, Afganistanul este inecat in sange. La Kandahar, fostul fief al regimului taliban, un lider religios a fost asasinat ieri de doi motociclisti care au reusit sa scape, au anuntat autoritatile locale. Potrivit politiei, care citeaza un comunicat al talibanilor, mollahul Mawlawi Abdullah Fayaz, seful Consiliului islamic al provinciei Kandahar din sudul Afganistanului, a fost ucis de rebeli talibani.

Pentru putinii talibani ramasi in viata dupa atacurile americane din 2001 si dupa actiunile armate ulterioare, mollahul era considerat un sustinator infocat al presedintelui afgan pro-american, Hamid Karzai. In urma cu cateva zile, Fayaz a cerut celorlati lideri religiosi sa retraga titlul de "lider al credinciosilor" acordat mollahului Omar, unul dintre apropiatii lui Ossama ben Laden din Afganistan.