Bulgaria urmeaza sa ceara ajutorul Uniunii Europene pentru o serie de investitii cu scopul de a-si diminua dependenta fata de livrarile de gaz rusesc, proiect evaluat la circa 900 de milioane de euro.

Ministrul bulgar al economiei si energiei, Petar Dimitrov, a afirmat in cursul unei conferinte de presa ca prioritatea sa este sa lege reteaua de transport de gaz a Bulgariei de cele ale Romaniei si Greciei, transmite NewsIn, citand AFP.

Construirea tronsonului catre Grecia este evaluat la circa 125 de milioane de euro, iar a celui catre Romania la 30 de milioane de euro.

Bulgaria intentioneaza sa isi suplimenteze si capacitatea de stocare a gazului de la depozitul de la Ciren, ceea ce presupune cheltuieli de 250 de milioane de euro.

De asemenea, Sofia vrea sa construiasca un terminal pentru gaz natural lichefiat, o investitie evaluata la 500 de milioane de euro.

Toate aceste investitii reprezinta "o suma foarte importanta, imposibil de finantat de Bulgaria", a spus Dimitrov, cu putin timp inainte de a participa la o reuniune extraordinara a ministrilor europeni ai energiei.

Ministrul bulgar nu a precizat suma exacta pe care ar putea sa o solicite din partea omologilor sau europeni. El a discutat in cursul diminetii de luni cu comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.