Cadrul general al unui acord de incetare a focului in Fasia Gaza a fost stabilit, iar in prezent sunt depuse eforturi pentru ca detaliie sa fie puse la punct, a declarat luni, la Cairo, trimisul Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, Tony Blair

Fostul premier britanic a adaugat, la incheirea unei intalniri cu presedintele egiptean, Hosni Mubarak, ca discutiile sunt intr-o "faza sensibila" si vizeaza lupta impotriva traficului cu arme dintre Fasia Gaza si Egipt, dar si deschiderea punctelor de trecere a frontierei, relateaza NewsIN.

Trimisul Cvartetului (ONU, Statele Unite, UE si Rusia) si-a exprimat speranta ca un acord de incetare a focului va fi incheiat in urmatoarele ziele. Luni, o delegatie a Hamas, care controleaza Fasia Gaza, s-a intalnit pentru a doua zi consecutiv cu seful serviciilor de informatii egiptene, Omar Suleimane, pentru a discuta despre planul de pace elaborat de Egipt.

Un responsabil al Hamas a declarat ca gruparea islamista respinge unele aspecte ale acestei initiative, care prevede un armistitiu care sa permita intrarea ajutorului umanitar in Fasia Gaza, negocieri israeliano-palestiniene si reluarea discutiilor intre factiunile palestiniene.

Pe de alta parte, generalul in rezerva Amos Gilad, principalul consilier al ministrului apararii, Ehud Barak, a amanat vizita pe care urma sa o efectueze luni la Cairo.

Traficul cu arme spre Fasia Gaza prin tuneluri pe sub frontiera cu Egiptul este un punct sensibil al discutiilor. Egiptul s-a declarat dispus sa accepte material pentru depistarea tunelurilor, insa neaga ca ar fi introduse arme in acest mod in Fasia Gaza, spunand ca Israelul trebuie sa decida deschiderea teritoriului palestinian, daca vrea sa puna capat acestor activitati.

Cairo refuza insa deschiderea permanenta a punctului de trecere de la Rafah, invocand un acord din 2005 care cere prezenta unor observatori UE si ai Autoritatii Palestiniene la frontiera.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.