Franta "in greva", Marea Britanie stearsa de pe harta UE, Olanda sub ape din care ies doar minaretele unor moschei: presedintia ceha a UE a expus la Bruxelles "prejudecatile" asociate celor 27 de tari din Uniune

"Este prima data cand o expozitie a unei presedintii a UE provoaca dezbatere", a spus luni Jan Vytopil, responsabil pentru evenimente culturale organizate de presedintia ceha a UE, relateaza NewsIn.

Fiecare presedintie a UE instaleaza de la inceputul mandatului o opera de arta in holul cladirii Consiliului, unde au loc summiturile europene si consiliile de ministri. Acum, cate un artist din fiecare stat membru a incercat sa zugraveasca stereotipurile sau prejudecatile ce ii vizeaza tara, la cererea Cehiei.

"Stereotipurile sunt bariere ce trebuie sa cada", explica cehii, care au ales ca slogan al presedintiei lor "Europa fara bariere". Rezultatul poata numele "Entropa".

Polonia artistului Leszek Hirszenberg este reprezentata de o imitare a celebrei fotografii cu soldati care infig drapelul american pe un deal, in batalia de la Iwo Jima: soldatii sunt inlocuiti de preoti in sutane care ridica drapelul comunitatii gay. Teritoriul Bulgariei este acoperit de toalete turcesti. "Acest lucru va enerva multa lume, de altfel am si dorit acest lucru, va provoca scandal, mai ales la noi", explica autoarea, Elena Jelebova, revendicand un act "primitiv, vulgar si scatologic".

Cinci minarete se ridica din apele ce acopera Olanda. Italia se transforma intr-un teren de fotbal urias pe care fiecare jucator tine o minge in fata organelor sale genitale, pentru a participa la un "sistem autoerotic", potrivit artistului Francesco Zampedroni. Luxemburgul este "de vanzare", Spania este acoperita de betoane, iar Marea Britanie, reputata pentru euroscepticismul sau, nu exista.

"Ma tem ca tarile vizate nu vor aprecia simtul umorului de care dau dovada cehii", a comentat un functionar european.

"Am incredere in capacitatea Europei de a aprecia un astfel de proiect", a spus vicepremierul ceh, Alexandr Vondra, considerand aceasta expozitie "o dovada ca in Europa de astazi nu mai exista loc pentru cenzura".
Artistul ceh David Cerny a decis sa faca o "defilare" a citatelor "formidabile si pertinente" ale controversatului presedinte ceh Vaclav Klaus.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.