George W. Bush este bucuros ca razboiul din Irak este pe cale de a fi castigat si se declara multumit de CIA, in pofida "scurgerilor de informatii", iar tatal sau se intreaba ce ar fi putut realiza daca ar fi avut un al doilea mandat

Presedintele Bush este multumit ca razboiul din Irak este aproape de a fi cistigat si este bucuros ca nu a cedat presiunii imense de a retrage trupele. El a spus ca a refuzat sa-si ajute partidul prin retragerea trupelor "in timpul celor mai negre zile din Irak", decizie acum salutata de George Bush tatal, in acest interviu fara precedent pentru "FOX News Sunday", relateaza NewsIn.

"In timpul celor mai negre zile din Irak, oamenii veneau la mine si imi spuneau: Ne creezi greutati politice incredibil de mari ", a povestit presedintele in exercitiu. "Iar eu am spus 'Oh, chiar asa? Ce sugerati sa fac? Iar unii au sugerat retragerea din Irak, demisia". "Insa am avut credinta ca libertatea exista in sufletele oamenilor si deci, daca li se da o sansa, democratia si Irakul democratic ar putea supravietui si functina. Nu am renuntat la acest principiu pentru a-mi ajuta partidul", a explicat presedintele in exercitiu.

George Bush tatal s-a aratat emotionat cand a vorbit despre activitatea fiului sau. "Poti lua o decizie grea si sa o respecti. Iar el a fost testat ca niciun alt presedinte, prin atentatele din 11 septembrie. A trecut testul", a subliniat el.

Pe de alta parte, fostul presedinte a spus ca invectivele "s-au inrautatit" de cand a fost el la Casa Alba. Fiul sau a aprobat aceasta afirmatie. "Cea mai mare dezamagire din procesul politic ar fi indarjirea unor oameni, pana in punctul in care nu vor sa aiba o discutie logica sau o discutie civilizata despre politica. Vor doar sa te doboare", a spus Bush.

"Sunt bine - sunt mandru de realizarile aceste administratii. Stiu ca am facut tot ce am putut in acesti opt ani, nu mi-am vandut sufletul pentru popularitate, deci, cand ma voi intoarce acasa si ma voi privi in oglinda, voi fi mandru de ce voi vedea", a declarat presedintele.

Bush a mai spus ca este mandru de CIA, cu toate ca recunoaste ca au existat scurgeri de informatii de la agentie. "Au fost momente dezamagitoare, cand informatia era data din agentie. Nu poti opri scurgerile de informatii. Si nu stii cati oameni sunt la origine, dar va asigur ca majoritatea angajatilor CIA au fost foarte cooperanti".

Presedintele in exercitiu a spus ca va scrie o carte despre presedintia sa. "Ma gandesc sa descriu cele mai dificile decizii pe care a trebuit sa le iau si contextul in care le-am luat. Oamenilor le este foarte greu sa-si aduca aminte cum era viata chiar si acum patru sau cinci ani si pentru mine va fi foarte important sa recreez mediul in care am fost nevoit sa iau unele decizii, mai ales imediat dupa 11 septembruie".
El a recunoscut ca lipsa sa de popularitate a contribuit la infrangerea republicanilor in 2008 si a avertizat ca revenirea va fi dificila, "daca partidul este vazut ca antiimigrant", dar a subliniat ca filosofia partidului nu trebue schimbata. "Poate am dori sa ne schimbam modul de transmitere a mesajului, vrem cu siguranta sa schimbam mesagerii, avem nevoie de un grup de lideri". "Ma gindesc la unul. Dar, evident, el nu a fost de acord cu fratele sau mai mare", a subliniat Bush, referindu-se la fostul guvernator de Florida, Jeb Bush, care a anuntat ca nu va candida pentru Senat.

Spre deosebire de fiul sau, fostul presedinte Bush a avut doar un mandat, deci acum se intreaba ce ar fi putut realiza daca ar mai fi stat la Casa Alba.

In alta ordine de idei, actualul presedinte a glumit cu tatal sau, care a marcat mai multe aniversari prin salturi cu parasuta. "Cred ca este nebun ca a sarit cu parasuta la 70, 75, 80 si acum vrea sa sara si la 85 de ani", a declarat Bush.

"Vei avea probleme sa o convingi pe mama" in legatura cu un nou salt cu parasuta, i-a spus Bush, in varsta de 62 de ani, tatalui sau, care va implini 85 de ani la 12 iunie. "Ti-am spus motivele", a spus cel de-al 41 presedinte. "Nu vrei sa stai degeaba doar pentru ca esti batran, sa stai intr-un colt si sa spui prostii", a subliniat el. George W. Bush i-a raspuns zambind: "Poti spune prostii si sari in acelasi timp". Bush tatal a sarbatorit implinirea a 80 de ani in 2004 sarind cu parasuta dintr-un avion militar. El a planificat sa sara singur, insa din cauza vantului a trebuit sa sara impreuna cu o alta persoana, din motive de siguranta.

George H.W. Bush a sarit pentru prima data cu parasuta cand a fost aviator, dupa ce a fost doborat deasupra Pacificului in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

"Nu inseamna decat ca vor fi agatat de un mare Cavaler de aur. Este incredibil", a spus George H. W. Bush, referindu-se la membrii echipei demonstrative de parasutism a armatei, Cavalerii de aur. Cand a sarbatorit implinirea a 80 de ani, el a sarit cu un membru al acestei echipe.

"Putem sa fim batrani dar sa facem multe lucruri, sa ne implicam", a spus Bush tatal, presedinte in perioada 1989-1993. Bush tatal foloseste acum un baston pentru a se deplasa, din cauza unor probleme la spate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.