Restabilirea furnizarii de gaze naturale rusesti in Balcani si Grecia va dura cel putin trei zile, din cauze tehnice, a declarat duminica seful companiei elene din domeniul gazelor naturale DEPA, controlata de stat, citat de Reuters.
Livrarile de gaze naturale rusesti catre tarile din Balcani au fost intrerupte marti ca urmare a disputei dintre Moscova si Kiev, impingand regiunea intr-o criza energetica in mijlocul iernii.

Ucraina, Rusia si Uniunea Europeana au ajuns la un acord duminica care ar urma sa permita reluarea livrarilor de gaze rusesti prin Ucraina catre Europa.

"Din cauze tehnice, intre trei si sapte zile vor fi necesare pentru a restabili complet fluxul gazului rusesc catre Balcani si Grecia", a spus directorul executiv al DEPA, Asimakis Papageorgiou, pentru Reuters, precizand ca mici cantitati de gaz ar putea sosi inainte de acest termen.

"Acoperim cererea interna din Grecia cu gaz natural lichefiat si cu unele cantitati din Turcia", a aratat Papageorgiou.

Grecia primeste gaz natural rusesc printr-o conducta care trece prin Bulgaria, dar importa gaz si din Turcia, pentru a-si acoperi consumul zilnic de 9,5 milioane de metri cubi.

Acordul de duminica permite observatorilor internationali sa se deplaseze la statiile de pompare de la conductele de gaz dinspre Rusia catre Europa, ce trec prin Ucraina - o conditie pusa de Moscova pentru a relua livrarile.

"Acordul dintre cele trei parti si implicarea Uniunii Europene ar putea duce la o solutie definitiva pentru un flux nerestrictionat de gaz natural rusesc catre Balcani si Europa",
a mai spus Papageorgiou.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.