George W.Bush a refuzat in 2008 o cerere secreta a Israelului privitoare la efectuarea unui bombardament aerian asupra principalului complex nuclear iranian cu ajutorul unor bombe antibuncar, potrivit New York Times, relateaza AFP.
Cotidianul, care citeaza inalti responsabili americani si straini sub acoperirea anonimatului, scrie ca Bush a autorizat totusi operatiuni secrete pentru sabotarea presupuselor tentative ale Iranului de a dezvolta arme nucleare.

Potrivit cotidianului, cererea a fost formulata de premierul israelian Ehud Olmert, care a solicitat bombe antibuncar cu grad inalt de penetrare (`bunker-busting bombs`) si autorizatia de a survola teritoriul irakian pentru atacarea complexului iranian de imbogatire a uraniului de la Natanz.

Oficiali americani, condusi de secretarul apararii Robert Gates, l-au convins pe presedinte ca un atac impotriva Iranului ar fi contraproductiv si ar face Teheranul sa expulzeze inspectorii internationali din domeniul nuclear si sa ascunda si mai mult programul sau nuclear, potrivit NYT.

The Guardian a dezvaluit informatii similare in septembrie, spunand ca Bush a refuzat sa accepte o cerere a lui Olmert, formulata in cursuil unei intalniri de la 14 mai, privitoare la bombardarea instalatiilor nucleare iraniene.

Cotidianul israelian Haaretz a informat, tot in septembrie, ca Washingtonul refuza sa livreze bombe antibuncar Israelului, de teama ca ele ar putea fi folosite intr-un atac impotriva Iranului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.