Aramata israeliana a estimat ca a ucis mai mult de 550 de luptatori Hamas in cadrul ofensivei aeriene si terestre din Fasia Gaza, potrivit unei surse militare israeliene, in timp ce liderii palestinieni spun ca ofensiva este un esec, relateaza AFP.
Circa 250 de militari au fost ucisi intr-o saptamana de bombardamente, potrivit sursei, care a citat informatiile furnizate de un ofiter israelian. Potrivit sursei, alti 300 militanti au fost ucisi in faza terestra a operatiunii, demarata la 3 ianuarie.

Ofiterul citat, a carui identitate nu a fost dezvaluita, a spus ca Hamasul a primit "o lovitura foarte dura", aparand o "scadere a capacitatii de lupta" a gruparilor armate in fata fortelor terestre israeliene. Un alt ofiter a vorbit despre 250 de morti in randul civililor palestinieni. El a precizat totusi ca majoritatea pierderilor palestiniene sunt in randul membrilor Hamas.

Armata israeliana "nu si-a atins niciun obiectiv" militar in Fasia Gaza, a declarat, pe de alta parte, liderul in exil al Hamas, Khaled Mechaal, intr-un discurs pentru postul public de televiziune sirian."Va pot spune cu tarie ca, pe plan militar, inamicul a esuat total, nu si-a atins niciun obiectiv", a declarat Mechal. "Ma adresez sionistilor, israelienilor si ii intreb: "De ce ati declansat acest razboi? Sa ucideti copii, nevinovati?", a intrebat el.

Armata israeliana a comis un "Holocaust" in teritoriul palestinian, a subliniat el. Mechaal a pus patru conditii pentru a se negocia un armistitiu, in timp ce o delegatie a gruparii sale examineaza, la Cairo, o initiativa de incetarea a focului prezentata de Egipt.

Liderul Hamas in exil a cerut "incheierea gresiunii israeliene", retragerea din Fasia Gaza, ridicarea blocadei asupra acestei regiuni si deschiderea tuturor punctelor de trecere. "Inamicul a dorit sa invadeze Fasia Gaza pentru a pune capat puterii Hamas, pentru a opri atacurile cu rachete asupra sudului Israelului si pentru a impune o noua realitate, deschizandu-se astfel calea distrugerii cauzei palestiniene", a subliniat Mechaal. "Ce a ramas din obiectivele inamicului?", a intrebat el. "Inamicul a esuat comitand un veritabil Holocaust in Fasia Gaza", a acuzat el.

Mechaal considera ca guvernul israelian a lansat aceasta ofensiva pentru a castiga alegerile legislative din 10 februarie. "Liderii vostri vor sa castige alegerile", le-a transmis el israelienilor. "Sangele palestinian a devenit un mijloc pentru a se castiga alegeri", a subliniat el. "Insa Israelul a pierdut razboiul din punct de vedere moral si umanitar, ca si credibilitatea pe plan international", a afirmat Mechaal.
Planul egiptean consta in trei puncte: incetarea focului pe o perioada limitata, deschiderea punctelor de trecere si reconcilierea intre palestinieni.

Mahmoud Abbas, care detine puterea in Cisiordania, a cerut sambata desfasurarea unei forte internationale in Fasia Gaza, pentru a proteja civilii, propunere respinsa de Mechaal, care spune ca "orice forta internationala impusa poporului palestinian este o forta de ocupatie".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.