Printul Harry, al treilea in ordinea succesiunii la Tronul britanic, este iar in centrul unei polemici, pentru afirmatii presupus rasiste facute intr-o inregistrate video, in care il numeste "paki" (pakistanez) pe un militar, iar altuia ii spune "cel cu turbanul", potrivit AFP.
Inregistrarea video, obtinuta de saptamanalul News of the World, il plaseaza din nou pe printul Harry, in varsta de 24 de ani, intr-o noua controversa, la patru ani de la publicarea fotografiilor in care aparea deghizat ca nazist, la o petrecere.

Inregistrarea video a fost facuta de Harry in 2006, cand era ofiter. Adresandu-se unui elev ofiter de origine asiatica, el spune: "Ah, micul nostru prieten paki, Ahmed". "Paki" este un termen peiorativ care desemneaza indienii si pakistanezii. India si Pakistanul sunt foste colonii britanice. Harry face o a doua remarca, in cursul unui exercitiu. Inca o data, este in spatele camerei video cand vede un coleg care are ceva infasurat in jurul capului. Cand acesta se uita spre camera, Harry spune "Iata-l pe Dan...La naiba, i-am putea spune 'cel cu turbanul'" ("raghead", un alt termen rasist, care ii desemneaza pe arabi).

Familia regala a prezentat scuze, subliniind ca printul a folosit termenul "paki" fara a se gandi, ca o porecla pentru un membru foarte apreciat al unitatii sale", si a dat asigurari ca "in niciun mod" el nu a vrut "sa-si insulte prietenul". "Printul Harry intelege perfect ca acest termen poate fi jignitor si ii pare rau daca a insultat pe cineva", potrivit comunicatului.

Harry a luptat zece saptamani in Afganistan, incepand de la sfarsitul anului 2007, insa a fost nevoit sa se intoarca acasa, din cauza ingrijorarilor legate de securitatea sa. El urmeaza sa inceapa in curand formarea ca pilot de elicopter.

Institutia care se ocupa de monitorizarea discriminarii in Marea Britanie a calificat aceste afirmatii drept "deranjante" si a cerut o ancheta Ministerului Apararii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.