Premierul rus Vladimir Putin a declarat ca Europa ar trebui sa isi foloseasca dreptul de a actiona in instanta Ucraina pentru sistarea tranzitului gazului, informeaza RIA Novosti.
Premierul rus a mai spus ca tara sa nu va mai admite pe viitor furtul de gaz rusesc si ca va reduce din nou livrarile, daca va constata ca Ucraina fura din gazul rusesc. Ucraina a negat permament aceste acuzatii.
Potrivit lui Putin, Rusia va relua livrarea de gaz rusesc catre Europa imediat ca mecanismul de control pentru care a convenit cu UE va intra in functiune. Este vorba de observatori care vor supraveghea tranzitul de gaz rusesc pe teritoriul ucrainean.

Rusia si Uniunea Europeana au semnat sambata un protocol de acord pentru controlul tranzitului de gaz rusesc via Ucraina, premierul ceh Mirek Topolanek urmand sa mearga la Kiev pentru a obtine si semnatura partii ucrainene.

O prima companie europeana, societatea EMFESZ din Ungaria, a anuntat sambata ca a depus plangere impotriva Naftogaz pentru intreruperea tranzitului de gaz. Este prima consecinta judiciara a crizei gazului in afara Ucrainei si Rusiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.