Stocurile de gaz ale R.Moldova vor fi epuizate incepand de sambata seara, iar situatia in Transnistria este "aproape catastrofala", a declarat ministrul moldovean al economiei si comertului, pentru AFP.
"Avem stocuri de gaz pana sambata seara", a spus Igor Dodon. Dupa aceea, tara se va baza pe livrarile promise de Ucraina si pe gazul ramas inca in sistem, a precizat el.

R.Moldova are circa patru milioane de locuitori.

In Transnistria, regiune separatista cu circa 550.000 locuitori, "situatia este aproape catastrofala", a spus Dodon. La Tiraspol, cantitati limitate de gaz sunt puse la dispozitia locuitorilor pentru incalzire si a se evita inghetarea conductelor, dar "in celelalte orase si localitati, casele sunt private de gaz pentru incalzire", a spus el. In regiune se inregistreaza minus 5 grade Celsius.

"Livrarile de gaz in R.Moldova au fost reduse in ultimele 24 de ore, dar minimul necesar va fi garantat, pentru a nu fi stopata total livrarea de gaz catre locuinte si cele mai importante institutii", potrivit ministrului.
Compania ucraineana a gazului, Naftogaz, a anuntat sambata ca inceput deja sa trimita 1,5 milioane de metri cubi de gaz pe zi Republicii Moldova si si va incepe discutii cu partea bulgara pentru a furniza acestei tari doua milioane de metri cubi de gaz pe zi, relateaza Reuters. Anuntul a fost facut de seful adjunct al Naftogaz, Volodimir Trikolis, la scurt timp dupa ce presedintia ucraineana anuntase ca Viktor Iuscenko a trimis scrisori catre omologul sau bulgar Gheorghi Parvanov si omologul sau moldovean Vladimir Voronin. Scrisoarea informa ca din 10 ianuarie, Ucraina va incepe furnizarea din rezerve proprii a doua milioane de metri cubi de gaz pe zi catre cele doua tari.

Presedintele Iuscenko a subliniat ca decizia a fost luata data fiind situatia delicata creata ca rezultat al sistarii de gaz rusesc pe teritoriul ucrainean catre Europa, precum si datorita relatiilor de prietenie dintre aceste tari.

Bulgaria si Republica Moldova sunt printre tarile cele mai afectate de sistarea gazului rusesc.
Livrarile de gaze catre Republica Moldova au fost sistate de Gazprom in dimineata zilei de 7 ianuarie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.