Vicepresedintele Naftogaz, Volodimir Trikolici, a anuntat ca, printre observatorii europeni care vor supraveghea tranzitul gazului rusesc in Ucraina, se numara si reprezentanti ai Romaniei, informeaza RIA Novosti.
Trikolici a anuntat ca din misiunea de monitorizare fac parte reprezentanti ai companiei Gaz de France si ai Cehiei, Slovaciei, Poloniei si Romaniei.

Anterior, postul rus de televiziune Vesti informase ca printre statiile de masurare a tranzitului gazului rusesc de pe teritoriul ucrainean unde vor fi desfasurati observatori europeni se afla si cea de la Orlokva, de la granita cu Romania. Orlovka se afla pe malul stang al Dunarii, de cealalta parte a fluviului fata de Isaccea.

Sursa citata informeaza ca observatorii vor monitoriza gazul rusesc la zece centrale de distributie de la intrarea (la granita ruso-ucraineana) si iesirea (granita dintre Ucraina si statele vest-europene) din Ucraina. Este vorba despre statiile de la Sudja, Valuevka, Pisarevka, Safranovka si Platovo la granita ruso-ucraineana si statiile Beregovo, Ujgorod, Orlovka, Drozdovici si Tekovo de la granitele Ucrainei cu statele membre UE.

Prezenta observatorilor este un punct esential in rezolvarea disputei si reluarea tranzitului de gaz spre Europa, deoarece Rusia acuza Ucraina ca fura din gazul destinat europenilor ce tranziteaza pe teritoriul sau. Partile au ajuns la un acord de principiu pentru desfasurarea observatorilor, dar componenta exacta a misiunii face inca obiectul negocierilor. Premierul ceh Mirek Topolanek, a carui tara detine presedintia UE, se afla la Moscova pentru a discuta cu premierul rus Vladimir Putin, dupa ce vineri fusese la Kiev.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.