Sute de turisti, printre care 150 straini, au fost evacuati vineri din zona din Costa Rica in care s-a produs seismul soldat cu 15 morti si 42 de disparuti, potrivit celui mai recent bilant anuntat de Comisia nationala pentru situatii de urgenta, relateaza AFP.
Turistii straini, majoritatea americani, francezi, canadieni si spanioli, au fost evacuati din regiunea vulcanului Poas, zona turistica si epicentrul celui mai puternic seism inregistrat in aceasta regiune in ultimii 150 de ani.

Circa 100 de alti turisti erau in continuare izolati in regiune, dintre care 50 in localitatea Chinchona, una dintre cele mai grav afectate.

Doua elicoptere militare american Blackhawk, sosite de la o baza din Honduras, vor participa sambata la operatiunile aeriene de salvare, efectuate pana acum de cinci aparatre private, imprumutate de guvernul din Costa Rica, tara care nu are armata. Unii dintre turisti au fost evacuati pe calea aerului, altii au fost gasiti de echipele de salvare dupa un drum lung si dificil.

Bilantul oficial de 15 morti risca sa se agraveze, pentru ca unele localitati sunt in continuare izolate si multe masini au fost surprinse de alunecari de teren.

Activitatea echipelor de interventie este dificila, pentru ca drumurile sunt avariate de alunecarile de teren, de copacii smulsi din radacini sau de retelele electrice cazute.

Sute de localnici au petrecut noaptea de joi in scoli transformate in adaposturi sau in corturi instalate la ferme. Zeci de locuinte au fost distruse.

Autoritatile au plasat sub "alerta rosie" o vasta regiune din Valea centrala a tarii, care include capitala si orasele Cartago, Alajuela si Heredia, unde sunt concentrati 2,5 milioane de locuitori din populatia totala de patru milioane a tarii.

Columbia, SUA si China si-au oferit ajutorul, iar ambasadorul american din Costa Rica a strans 50.000 de dolari in acest scop.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.