Uniunea Europeana va finanta cu 15 milioane de euro proiecte realizate in domeniul audiovizualului, in perioada 2011 - 2013, de catre producatori din UE si din tari terte, au anuntat, vineri, oficiali ai Comisiei Europene.

Banii vor fi acordati prin intermediul MEDIA MUNDUS, un program amplu de cooperare internationala destinat industriei audiovizuale in scopul consolidarii relatiilor culturale si comerciale intre industria de film europeana si cineastii din tari terte, informeaza NewsIn.

„Peisajul audiovizual international s-a schimbat semnificativ de-a lungul ultimelor doua decade, indeosebi prin impactul evolutiilor tehnologice precum video la cerere, televiziunea prin internet sau televiziunea digitala multicanal. Aceasta a creat o cerere crescanda de continut audiovizual si este nevoie sa «umplem» toate aceste noi tehnologii cu un continut nou si atractiv. Cred ca MEDIA MUNDUS reprezinta raspunsul cultural corect la aceasta provocare tehnologica globala. Este momentul sa globalizam demersul. Sper ca cetatenii europeni sa vada foarte curand rezultatele noilor noastre eforturi la cinematograful din cartier”
, a spus Comisarul european pentru media, Viviane Reding.

Cu ajutorul acestui program va fi stimulat schimbul de informatii intre profesionistii din domeniu, in special prin activitati de formare si prin burse, vor fi facilitate coproductiile internationale si circulatia operelor audiovizuale pe plan mondial va fi sporita.

Filmele finantate in trecut de Comisia europeana pentru media au castigat premii la Festivalul de film de la Cannes, Palme d'Or pentru "Entre les murs" - Franta si Marele Premiu al Juriului pentru "Gomorra" - Italia. Tot cu bani europeni au fost realizate peliculele premiate la Oscaruri, "Falsificatorii" - Austria-Germania si "La Vie en Rose" - Franta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.