Situatia din Serbia, provocata de criza ruso-ucraineana, se normaliza treptat vineri, datorita gazului oferit de Ungaria si Germania, in baza unor acorduri incheiate joi, relateaza radioteleviziunea B92, citata de AFP.

In provincia Voievodina, din nordul tarii, grav afectata de criza gazelor, a putut fi repus in functiune sistemul de incalzire centralizata joi seara, cand au ajuns primele livrari din Ungaria, transmite NewsIn. Astfel, in mai multe orase unde fusese sistata caldura, printre care Novi Sad, Zrenjanin, Pancevo, Kikinda si Vrsaci, situatia revenise aproape in totalitate la normal vineri.

"Gazul din Ungaria ne-a permis sa reluam incalzirea" in Voievodina, a spus Dusan Bajatovici, directorul companiei sarbe Srbijagas. "In aceasta dimineata (vineri - n.red.), a inceput sa ajunga gazul provenind din Germania", a adaugat el.

Ungaria a anuntat joi ca va furniza pana la doua milioane de metri cubi de gaz pe zi Serbiei, incepand cu ora locala 16.00 (17.00 ora Romaniei). De asemenea, presedintele sarb Boris Tadici a declarat joi seara ca si Berlinul va livra Belgradului cate trei milioane de metri cubi de gaz pe zi.

Seful statului a dat asigurari ca "aprovizionarea cu gaz va fi stabila" si a subliniat ca livrarile asigurate pentru a depasi criza demonstreaza "solidaritatea europeana". De asemenea, el a insistat asupra faptului ca Serbia nu ar fi fost atat de afectata de criza daca depozitele de gaz de la Banatski Dvor, din nordul tarii, ar fi fost umplute la timp. "Cantitatile stocate vara trecuta sunt insuficiente" pentru a face fata crizei, a spus Tadici, precizand ca autoritatile vor umple depozitul in vara anului 2009.

"Trebuie sa invatam unele lectii si sa avem sisteme alternative de incalzire", a adaugat Tadici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.