Un oficial SUA sustine ca Al-Kini si ajutorul sau au fost ucisi "in ultima saptamana".
Liderul operatiunilor Al-Qaeda din Pakistan, si unul dintre cei mai importanti locotenenti ai sai, sunt considerati a fi morti, dupa cum sustine un oficial american al luptelor impotriva terorismului.

Se crede ca Osama ben-Kini si ajutorul sau, Sheikh Ahmed Salim Swedan, au murit dupa ce au fost loviti de o racheta lansata de un obiectiv american. Oficialul SUA inforrmeaza ca Al-Kini este al optulea lider Al-Qaeda care a fost ucis, incepand din Iulie. Cei doi barbati au fost ucisi in Waziristanul de Sud, o zona de frontiera dintre Pakistan si Afghanistan.

"Avem motive serioase sa consideram ca acesti doi lideri teroristi de top sunt morti," a spus oficialul american, adaugand ca acestia "au fost ucisi in ultima saptamana. Aceste doua decese reprezinta un semn important al degradarii si vulnerabilitatii conducerii Al-Qaeda."

Oficiali ai securitatii pakistaneze au raportat ca un post american a lansat rachete in zona Karikot din Waziristanul de Sud pe 1 Ianuarie, omorand mai multi luptatori straini.

"Au murit in timp ce pregateau noi acte de terorism," declara un oficial CIA, care a dorit sa isi pastreze anonimatul. Potrivit acestuia, Al-Kini a fost implicat in atacul cu bombe de la hotelul Marriot din Islamabad, atac soldat cu 55 de morti in Septembrie, anul trecut.

Se presupune de asemenea, ca liderul Al-Qaeda a fost in spatele unei incercari nereusite de asasinare a fostului prim-ministru pakistanez, Benazir Bhutto, care a fost in cele din urma omorat, insa intrun alt atac.

Most wanted

Cei doi barbati erau de asemenea pe lista FBI a celor mai cautati suspecti de terorism, fiind acuzati si pentru bombardamentele din 1998 de la ambasadele SUA din Tanzania si Kenya, se crede ca ar fi antrenat si trupe pentru a calatori in America si Europa.

Fortele americane in Afganistan au efectuat circa 30 de lovituri de rachete in Pakistan, in 2008, potrivit Al Jazeera, de cele mai multe ori de la inceputul lunii septembrie.

Se crede ca, Osama bin Laden, liderul de top al Al-Qaeda, si adjunctul sau, Ayman al-Zawahiri, se ascund in zona de frontiera Afghan-Pakistaneza.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.