Un comunicat de joi al presedintiei cehe a Uniunii Europene l-a numit pe Vladimir Putin "presedintele rus", greseala care a dus la difuzarea unei noi versiuni, corectata doar partial, informeaza AFP.
Intr-o prima versiune a comunicatului ce anunta un acord cu Vladimir Putin pentru desfasurarea observatorilor europeni in Ucraina, primul paragraf informeaza ca premierul rus Mirek Topolanek a discutat cu sefa Guvernului german, Angela Merkel, si cu "presedintele rus Putin".

"Premierul ceh si presedintele rus s-au inteles asupra conditiilor de desfasurare a unei misiuni care sa supravegheze toate punctele pertinente pentru fluxul de gaz", adauga comunicatul in al doilea paragraf.
Dupa constatarea erorii - Putin nu mai este presedinte al Rusiei din mai, cand a fost inlocuit de Dmitri Medvedev si a devenit premier - presedintia ceha a dat publicitatii o noua versiune a comunicatului. Desi greseala a fost corectata in primul paragraf, in al doilea paragraf se vorbeste in continuare despre Putin ca despre "presedintele rus".

Contactata de AFP, o sursa de la presedintia ceha, vizibil stanjenita, a refuzat sa faca orice comentariu.
Putin a fost presedinte al Rusiei timp de opt ani, iar in mai 2008, noul presedinte, ales de el insusi, l-a desemnat sef al Guvernului. Putin este insa in continuare mai vizibil decat Medvedev, iar multi analisti considera ca el continua sa fie cel mai influent politician din Rusia.

Presedintia ceha a Uniunii Europene, care are de indeplinit asteptari ridicate dupa mandatul francez, comisese o prima gafa diplomatica in 3 ianuarie, cand un purtator de cuvant al lui Topolanek calificase ofensiva israeliana din Gaza drept "defensiva mai degraba decat defensiva". Dupa mai putin de o ora, ministrul ceh de externe rectifica greseala printr-un comunicat mult mai critic la adresa Israelului, dar mare parte a presei a retinut prima declaratie. Influenta Fundatie Gaddafi, condusa de fiul presedintelui libian, solicitase scuze si amenintase cu ruptura relatiilor diplomatice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.