Presedintia ceha a UE a anuntat joi seara ca a obtinut acordul Rusiei pentru trimiterea de observatori care sa supravegheze livrarile de gaz rusesc catre Europa prin Ucraina, ceea ce deschide calea catre o reluare a aprovizionarii cu gaz, anunta Reuters si AFP.

"Aceasta desfasurare (a observatorilor - n.r.) ar trebui sa duca la restabilirea livrarilor rusesti de gaz catre statele membre ale Uniunii Europene", afirma comunicatul publicat pe site-ul presedintiei cehe a UE.

Potrivit NewsIn, premierul ceh, Mirek Topolánek, a discutat despre formula comisiei de monitorizare ce va superviza livrarile de gaz din Rusia prin Ucraina cu premierul rus Vladimir Putin si cu cea care a avut ideea infiintarii acestei comisii, cancelarul german Angela Merkel, precizeaza comunicatul.

Premierul ceh si omologul rus s-au pus de acord asupra conditiilor de desfasurare a comisiei de monitorizare in toate punctele care sunt relevante pentru urmarirea fluxului gazului rusesc, mai spune comunicatul.

"Observatorii Uniunii Europene vor pleca in Ucraina maine (vineri - n.r.)", a declarat un purtator de cuvant al presedintiei cehe a UE, citat de AFP. "Detaliile exacte in legatura cu realizarea acestei misiuni vor fi finalizate maine", a mai spus purtatorul de cuvant, potrivit NewsIn.

Acest anunt pare sa indice, comenteaza AFP, ca Putin a revenit asupra anumitor cerinte formulate joi dupa-amiaza la Bruxelles de presedintele Gazprom, Aleksei Miller, ceea ce a impiedicat anuntarea unui acord UE/Rusia/Ucraina legat de trimiterea observatorilor, conditie prealabila pentru reluarea livrarilor de gaz rusesc catre Europa prin Ucraina.

Miller ceruse ca observatorii sa nu fie numai europeni, ci si rusi, potrivit Comisiei Europene, care a spus ca Rusia este vinovata pentru esecul eforturilor sale de mediere a crizei ruso-ucrainene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.