Presedintele Gazprom, Aleksei Miller, va avea intrevederi bilaterale cu reprezentantii UE, a anuntat un purtator de cuvant, ceea ce sugereaza ca reprezentantii companiilor rusa si ucraineana a gazului s-ar putea intalni separat cu oficialii europeni.

"Presedintele companiei, Aleksei Miller, a ajuns la Bruxelles pentru a informa conducerea Comisiei Europene despre situatia de criza creata in prezent in tranzitul gazului prin Ucraina. Sunt planificate trei intalniri bilaterale: cu comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, si presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Pottering", a declarat Serghei Kuprianov, citat de RIA Novosti.

Anterior, ambasadorul rus la UE Vladimir Cijov declarase ca "nu este vorba nici de negocieri trilaterale, nici de o intermediere intre Rusia si Ucraina", potrivit NewsIn.

AFP anuntase totusi ca UE ii primeste joi la ora 12.00, ora Romaniei, pe presedintii companiilor rusa si ucraineana Gazprom si Naftogaz, pentru a discuta despre trimiterea observatorilor insarcinati cu verificarea livrarilor dintre Moscova si Kiev si restabilirea aprovizionarii europene. Potrivit aceleiasi surse, comisarul european pentru energie Andris Piebalgs si ministrul ceh al energiei Martin Riman, a carui tara detine presedintia UE, ii vor primi la sediul Comisiei Europene pe presedintii Gazprom si Naftogaz, Aleksei Miller si Oleg Dubina, iar intalnirea urma sa se incheie cu o conferinta de presa la ora 13.30, ora Romaniei.

Scopul principal al intrevederii de la Bruxelles ar trebui sa fie stabilirea detaliilor trimiterii de observatori la statiile de pompare de gaz ruse si ucrainene, pentru a masura volumele de gaz introduse de Rusia si tranzitate de Ucraina.

Tot la ora 12, ora Romaniei, era programata audierea sefilor celor doua companii in Comisia de politica externa a Parlamentului European (AFET). Reuniunea cu reprezentantii UE urma sa aiba loc mai tarziu, dar a fost devansata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.