George W. Bush si-a respectat cuvantul dat si l-a primit la Casa Alba pe noul presedinte palestinian, Mahmud Abbas. Este, in mod cert, un semnal al angajamentului Administratiei Bush in relansarea procesului de pace israelo-palestinian si, in context mai larg, in Orientul Mijlociu. Mai mult decat atat, vizita lui Abbas la Washington este cu atat mai importanta cu cat actualul presedinte american nu l-a primit niciodata la Casa Alba pe fostul lider palestinian Yasser Arafat. In plus, Bush s-a raliat demersului premierului israelian, Ariel Sharon, de izolare pe plan international a "raisului" Arafat.

De altfel, in mod special, cu prilejul intalnirii cu Abbas, Bush si-a reluat ideea mai veche potrivit careia "Arafat era un obstacol in calea pacii" si ca, "in consecinta, ii era greu sa nu faca un gest fata de succesorul acestuia". In consecinta, seful Casei Albe s-a declarat ferm pentru crearea unui stat palestinian si pentru continuarea aplicarii "foii de parcurs", planul de pace al ONU, CE, SUA si Rusiei in Orientul Mijlociu. George W. Bush a repetat aceste lucruri chiar alaturi de oaspetele sau, in gradina cu trandafiri a Casei Albe, acelasi loc in care, cu ani buni in urma, Yasser Arafat astepta sa intre la Bill Clinton, iar acesta intarzia, fiind ocupat, la propriu, cu Monica Lewinsky, chiar in Biroul Oval. Revenind la prezent si la rezultatele intalnirii Abbas-Bush, Administratia americana a oferit palestinienilor un ajutor material de 50 milioane de dolari, suma ce va ajunge direct la Autoritatea Nationala Palestiniana, ca semn al increderii Washingtonului in Executivul palestinian.

De notat apoi ca SUA au condamnat orice activitate israeliana ce ar putea compromite negocierile pentru un acord final de pace si indeosebi extinderea coloniilor evreiesti. Dintr-o atare perspectiva, Abbas a denuntat viguros noile implantari evreiesti in Cisiordania si alte zone si a prezentat trei harti sugestive. Este un moment delicat in aceasta directie, drept pentru care Bush a si anuntat iminenta vizita a secretarului de stat Condoleezza Rice la Tel Aviv si Ramallah, ea avand ca misiune consolidarea actualului armistitiu si stoparea exceselor israeliene. In ansamblu insa, presedintele Abbas s-a declarat multumit de rezultatele primei sale primiri la Casa Alba in aceasta noua calitate, dar pana sa ajunga sa aiba atatea intalniri cate a avut Sharon cu Bush va trebui sa astepte multa vreme.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.