La trei zile dupa francezi, in data de 1 iunie, olandezii vor spune si ei "nu" Constitutiei europene, anticipau ieri analistii, justificandu-si "optimismul" cu rezultatele sondajelor de opinie care indica in Olanda o majoritate chiar si mai neta impotriva Tratatului constitutional european (de 60 la suta).

Referendumul din Olanda are doar rol consultativ, Parlamentul avand ultimul cuvant in ratificarea Constitutiei. Marile partide politice s-au angajat insa sa tina seama de rezultat, daca participarea la vot va depasi 30 la suta. Referendumul asupra Constitutiei europene este primul organizat in Olanda dupa 208 ani. Clasa politica sustine aproape unanim Constitutia europeana, singurele exceptii fiind micile partide protestante, Lista Pim Fortuyn, deputatul de extrema-dreapta Gert Wilders si militantii Partidului Socialist. Alegatorii sunt insa de alta parere, respingerea Constitutiei europene exprimand temerea lor fata de euro, noii membri si viitoarea extindere (in special fata de Turcia). De asemenea, ca si in Franta, "nu"-ul spus Constitutiei este si un "nu" spus clasei politice, guvernul condus de Jan Peter Balkenende coborand la un nedorit record istoric al lipsei de popularitate, cu o sustinere de doar 19 la suta dintre alegatori.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.