Fasia Gaza "seamana din ce in ce mai mult cu un lagar de concentrare", a declarat cardinalul Renato Martino, ministrul Vaticanului pentru justitie si pace, starnind o reactie vehementa din partea Israelului, relateaza AFP

"Daca ne uitam la conditiile de viata, Gaza seamana din ce in ce mai mult cu un mare lagar de concentrare", a afirmat cardinalul Martino intr-un interviu acordat cotidianului italian online Il Sussidiario.

Israelul a criticat miercuri aceste declaratii, acuzandu-l pe Martino ca foloseste termeni "scosi din propaganda Hamasului". Contactat de AFP, purtatorul de cuvant al Vaticanului, parintele Federico Lombardi, nu a comentat aceasta reactie.

In interviu, Martino, presedintele Consiliului pontifical pentru justitie si pace, isi exprima opinia ca niciuna dintre parti "nu ia in considerare interesul celeilalte", ci doar pe acela propriu. "Consecintele egoismului sunt ura fata de celalalt, saracia, nedreptatea. Cei care platesc sunt intotdeauna oamenii fara aparare", a adaugat el.

Pentru reinnoirea dialogului, "este nevoie de vointa ambelor parti, pentru ca amandoua sunt vinovate". "Israelienii si palestinienii sunt copiii aceluiasi pamant si trebuie separati, ca pe doi frati", a apreciat el.

"Daca nu reusesc sa se puna de acord, atunci altcineva trebuie sa o faca in locul lor. Lumea nu sa stea si sa se uite, fara sa faca nimic", a continuat oficialul de la Vatican.

"Nu suntem singurii, noi, crestinii, care numim acest pamant 'sfant', si evreii si musulmanii il numesc la fel. Faptul ca tocmai acest pamant este teatrul unor conflicte sangeroase este o mare nenorocire", a apreciat acesta.

Duminica, Papa Benedict al XVI-lea, a denuntat "vestile dramatice care sosesc din Gaza" si a deplans "refuzul de a dialoga", care face ca "populatia sa fie inca o data victima urii si a razboiului". El a cerut de asemenea liderilor "celor doua tabere" sa actioneze "imediat pentru a pune capat situatiei tragice actuale" din Falia Gaza. Papa examineaza posibilitatea de a vizita Israelul in 2009, dar acest lucru nu a fost anuntat oficial de Vatican.

Ofensiva israeliana din Fasia Gaza a costat viata a 700 de palestinieni, dintre care 220 de copii, si a provocat ranirea a circa 3.000 de persoane de la lansarea ei, in 27 decembrie, potrivit celui mai recent bilant.

ONG-urile si agentiile ONU afirma ca acest teritoriu, suprapopulat si sarac, este afectat. de o criza umanitara "totala". Ofensiva a provocat grave penurii de alimente, combustibil si apa curenta, precum si pene de curent.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.