Bulgaria va primi o parte din suma de cinci miliarde de euro pe care UE a alocat-o masurilor de combatere a crizei financiare, pentru a face fata consecintelor crizei gazului ruso-ucrainene, inforneaza Sofia News Agency.

Informatia a aparut in urma unei convorbiri telefonice de miercuri noapte dintre premierul Serghei Stanisev si omologul sau ceh Mirek Topolanek, a carui tara detine presedintia UE, a anuntat serviciul de presa al Guvernului bulgar, citat de NewsIn.

Banii europeni vor fi folositi pentru finalizarea asa-numitei "interconexiuni", conectarea retelei bulgare de transport de gaz la cele ale Greciei si Romaniei.

Miercuri, presedintele bulgar Gheorghi Parvanov a anuntat decizia Consiliului de Securitate Nationala de a conecta Bulgaria la conducta de tranzit Turcia-Grecia-Italia, ceea ce necesita construirea unui gazoduct de 70 de kilometri.

Aceasta va fi finantata probabil cu bani europeni.

Premierul ceh l-a informat pe omologul sau bulgar ca reluarea aprovizionarii cu gaz a Bulgariei este una dintre temele centrale ale negocierilor UE cu Rusia si Ucraina. Topolanek i-a transmis lui Stanisev si solidaritatea UE fata de Bulgaria, una dintre cele mai grav afectate tari europene de criza ruso-ucraineana a gazului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.