Premierul ucrainean Iulia Timosenko i-a dat garantii cancelarului german Angela Merkel, in cursul unei convorbiri telefonice purtate miercuri, ca Ucraina va asigura tranzitul de gaze catre Europa, daca Rusia va relua livrarile pentru tarile UE, informeaza agentia RBK.

De asemenea, Timosenko i-a dat asigurari lui Merkel ca Ucraina va adopta o pozitie constructiva si va semna contracte de livrare si de tranzit pentru gazelor rusesti, conform Memorandumului semnat de premierii Rusiei si Ucrainei la sfarsitul anului trecut, scrie agentia RBK-Ucraina, care citeaza serviciul de presa al Guvernului de la Kiev.

Potrivit NewsIn, guvernul german a dat la randul sau publicitatii un comunicat in care anunta ca Angela Merkel a avut miercuri dupa-amiaza convorbiri telefonice cu premierii rus, Vladimir Putin, si ucrainean, Iulia Timosenko, si le-a cerut insistent sa negocieze in conflictul pe care il au legat de gaz.

Putin si Timosenko "si-au exprimat disponibilitatea de a autoriza ca experti neutri" din domeniul gazelor si din Uniunea Europeana sa faca verificari de ambele parti ale frontierei ruso-ucrainene, pentru a clarifica "originea problemelor de tranzit" al gazului.

Moscova acuza Kievul ca sustrage din gazul rus destinat Europei.

Putin a fost de acord cu propunerea Gazprom de a inceta toate livrarile de gaz natural prin Ucraina, intrucat Kievul a oprit tranzitul gazelor rusesti prin conductele sale. Intreaga retea de gazoducte care aprovizioneaza Europa via Ucraina este paralizata, determinand UE sa-si inaspreasca tonul pentru a cere o reglementare a crizei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.