Premierul conservator elen, Costas Karamanlis, a efectuat ieri o remaniere ministeriala pentru a-si reface blazonul, in contextul dificil marcat de revoltele urbane de luna trecuta si de criza economica ce ameninta tara.

Punctul forte al remanierii este plecarea ministrului economiei si finantelor, Georges Alogoskoufis, in functie din 2004. El a fost inlocuit de un apropiat al premierului, Yannis Papathanassiou, pana acum secretar de stat pentru economie.

Ministrul de externe, Dora Bakoyannis, si cel al apararii, Evanguélos Meïmarakis, si-au pastrat portofoliile, ca si Prokopis Pavlopoulos, ministru de interne si mana dreapta a premierului, si alte figuri importante ale majoritatii.

"Este clar ca premierul a vurt sa-si schimbe echipa pentru a raspunde sentimentului populatiei, socata de revolte, ca si pentru a raspunde celor mai recente sondaje, care arata dorinta de schimbare a politicii economice", a spus Theo Livanios, responsabil al Institutului Opinion, potrivit NewsIn.
Dupa ce a fost constrans sa se separe de unii dintre "tenorii" echipei sale implicati intr-un scandal imobiliar privitor la manastiri de pe Muntele Athos si stat, Karamanlis a fost nevoit sa se confrunte cu un profund resentiment national provocat de moartea adolescentului Alexis Grigoropoulos, ucis la 6 decembrie la Atena de catre un politist. Popularitatea sa a scazut alarmant, permitand opozitiei socialiste sa treaca in frunte in sondaje pentru prima data de la realegerea premierului, in 2007.

Criza financiara internationala a complicat si mai mult situatia, din cauza datoriei publice foarte mari, care a atins 93,1% din PIB in 2008 si asfixiaza finantele publice. Karamanlis a precizat ca tara va trebui sa plateasca 12 miliarde euro in 2009 pentru acoperirea datoriilor, in conditiile in care castigurile fiscale provenite din impozitul pe venit ar fi de aproape 5% din PIB.

Celalalt punct forte al remanierii este schimbarea ministrului educatiei, in centrul atentiei dupa revoltele tineretului grec.

Euripide Stylianidis i-a cedat locul lui Aris Spiliotopoulos, inainte la Turism. In varsta de 43 de ani, acesta este considerat "omul situatiei, cu un discurs apropiat de tineri", explica politologul Georges Séfertzis.
Karamanlis l-a schimbat si pe secretarul de stat pentru ordinea publica, Panagiotis Chinofotis, inlocuit de Christos Markoyannakis.

"Ne asteptam de saptamani la aceasta remaniere, trebuia refacuta imaginea guvernului dupa scandalul manastirilor si revoltele din decembrie, dar remanierea cam dezamageste, lipsindu-i radicalitatea", spune Yannis Mavris, directorul unui institut de sondaje.

In opinia lui Georges Séfertzis, "aceasta remaniere este o dovada a slabiciunii, pentru ca premierul a urmarit in primul rand pastrarea echilibrului in cadrul majoritatii, este un guvern de gestiune, care vrea sa castige timp pana la alegerile europene din iunie".

In afara de Ministerul Economiei si Finantelor si cel al Educatiei, alte sapte si-au schimbat titlarul, majoritatea noilor ministri facand deja parte din precedentul guvern.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.