Statele Unite si-au exprimat ingrijorarea pe tema intreruperii livrarilor de gaz rusesc, dar si pe tema unei posibile ingerinte a lui Vladimir Putin in acest dosar care, in opinia lor, trebuie sa ramana de ordin pur comercial, relateaza AFP.

"Este un eveniment ingrijorator", a spus, la Bruxelles, secretarul de astat adjunct pentru afaceri europene, Daniel Fried, notand ca aceasta intrerupere "arunca imediat in criza tari ca Bulgaria si Slovacia".

Guvernul bulgar a impus miercuri restrictii consumului de gaz pentru marile societatui din Bulgaria, dupa brusca intrerupere a livrarilor de gaz rusesc catre Balcani, iar principalul importator de gaz slovac a declarat marti stare de urgenta energetica.

"Statele Unite sunt de acord cu UE pentru a califica situatia actuala drept inacceptabila", a subliniat Fried.

Presedintia ceha a UE si Comisia Europeana au cerut reluarea imediata a livrarilor ruse catre UE, considerand ca este "inacceptabil" ca state europene sa fie "ostatice" in conflictul gazului dintre Rusia si Ucraina.

Conflictul a dus miercuri la intreruperea totala a livrarilor de gaz rusesc adus spre Europa prin Ucraina si multe tari din fosta sfera sovietica si din Balcani sunt foarte afectate.

Fried s-a declarat ingrijorat si de posibilitatea unei ingerinte politice din partea premierului rus Vladimir Putin intr-un dosar care, in opinia sa, ar trebui sa ramana de ordin pur comercial. "Este legitim ca oamenii sa se intrebe daca politica, presiunile politice s-au infiltrat in aceasta afacere. Atat timp cat tranzactiile din domeniul gazului nu vor fi mai transparente, ma tem ca asa va fi si este pacat", a conchis Fried.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.