Venezuela a ordonat marti expulzarea ambasadorului Israelului la Caracas, in semn de solidaritate fata de poporul palestinian, iar in replica si Ierusalimul il va expulza pe insarcinatul venezuelean cu afaceri.

"Venezuela a decis il expulzeze pe ambasadorul Israelului (Shlomo Cohen - n.red.) si o parte din personalul ambasadei Israelului, reafirmand atasamentul sau fata de pace si cerand respectarea dreptului international", a anuntat Ministerul venezuelean de Externe, intr-un comunicat, potrivit NewsIn.

Caracasul a acuzat Ierusalimul sa "incalca flagrant dreptul internatioanl" si ca a recurs la o "utilizare planificata a terorismului de stat" impotriva poporului palestinian.

Lider al stangii radicale in America latina, presedintele Hugo Chavez a criticat inca de luni ofensiva terestra din Fasia Gaza, calificand Israelul drept "asasin" si "autor de genocid". In comunicatul sau, Guvernul venezuelean a anuntat si ca va exercita presiuni asupra ONU, pentru a "lua masuri urgente pentru a opri invadarea unui teritoriu palestinian de catre statul israelian". "In acest moment tragic, ce genereaza indignare, Venezuela isi manifesta solidaritatea fata de poporul palestinian eroic", adauga textul, care subliniaza "oroarea mortii copiilor si femeilor nevinovate".

Expulzarea diplomatului "afecteaza o legatura profunda ce exista in continuare intre Venezuela si Israel", a spus intr-un interviu presedintele Confederatiei Asociatiilor Israeliene din Venezuela, Abraham Levy.
In replica, si Israelul il va expulza pe insarcinatul venezuelean cu afaceri la Tel Aviv, a declarat un purtator de cuvant al Ministerului de Externe de la Ierusalim. "Evident, vom lua masuri de retorsiune si il vom expulza pe insarcinatul cu afaceri al ambasadei Venezuelei la Tel-Aviv", a declarat miercuri Yigal Palmor. "Este o decizie brutala, care nu onoreaza Venezuela si poporul sau si care tradeaza aliantele incheiate intre liderii venezueleni si islamisti si teroristi", a adaugat el.

Venezuela este reprezentata in Israel numai de un insarcinat cu afacerile, din cauza tensiunilor dintre cele doua tari, provocate de pozitiile presedintelui Hugo Chavez si de apropierea sa fata de Iran.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.