Comisia pentru Afaceri Externe (AFET) a Parlamentului European va avea joi o reuniune extraordinara, in contextul disputei dintre Rusia si Ucraina privind sistarea furnizarii cu gaze, la care vor participa presedintii companiilor Gazprom si Naftogaz, informeaza un comunicat PE transmis NewsIn.

Reuniunea va fi coprezidata de europarlamentarii roman Adrian Severin si olandez Ria Oomen-Ruijten, presedintii delegatiei PE la Comitetul de cooperare parlamentara UE-Ucraina, respectiv UE-Rusia.

La intrevederea de joi de la pranz sunt asteptati presedintele Gazprom Aleksei Miller si Naftogaz Oleg Dubina. Rusia este reprezentanta si de Konstantin Kosacev, presedintele Comisiei pentru afaceri externe a Dumei de Stat ruse, si Iuri Lipatov, presedintele Comisiei pentru energie din Duma de Stat. La randul sau, Ucraina va fi reprezentata si de vicepremierul Hrihori Nemiria, ministrul energiei Iuri Progan si presedintele Comisiei pentru integrare europeana din Parlamentul ucrainean, Boris Tarasiuk.

"Este imperioasa rezolvarea cat mai rapida a actualei crize, astfel incat furnizarea gazului sa revina la cote normale in Romania si in celelalte state europene afectate in prezent. In caz contrar, se va ajunge la grave tulburari ale vietii cotidiene a cetatenilor si ale functionarii unitatilor industriale, in conditiile in care lumea se afla deja sub presiunea crizei economico-financiare globale", a declarat eurodeputatul Adrian Severin, citat in comunicatul PE.

Dupa reuniune, presedintele AFET, europarlamentarul polonez Jacek Saryusz-Wolski va sustine o conferinta de presa cu presedintii celor doua companii energetice.

Marti, seful Naftogaz anuntase intr-o conferinta de presa ca joi, 8 ianuarie, va merge la Moscova pentru a se intalni cu omologul sau de la Gazprom, Aleksei Miller.

Ucraina a anuntat miercuri ca Rusia a oprit complet exportul de gaze pe teritoriul sau, iar din ce in ce mai multe tari europene anunta ca nu mai primesc gaze rusesti. Este si cazul Romaniei, dupa sistarea furnizarii de gaz prin statia de la Mediesu Aurit.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.